Björnjaktsprofilen 2: Daniel jagar in ny hund

Alfta (JJ) Daniel Birgersson, Alfta är en välkänd björnjaktsprofil i Gävleborg som även i år tryggt litar på sin rutinerade blandrashund Putte.

Daniel Birgersson, Alfta, med sambon Johanna Jonsson, vid en fälld björn efter bra arbete av Putte.

Hur kommer Du att inleda årets björnjakt:

– Det blir på hemmaplan i trakterna runt Alfta tillsammans med kompisar. I år har vi 37 björnar på tilldelning i Gävleborg, mot 36 ifjol, men trots att det blir allt mer duktiga björnjaktsekipage hoppas jag på en lång jakt, berättar Birgersson.

Hur tycker Du att det ser ut med björn i ditt område?

– Det ser absolut bra ut, vi har sett en hel del honor med ungar i sommar. Och vi har massor av blåbär och blåbärsskitarna ligger tätt på skogsbilvägarna. Nu mognar också havren som björnarna brukar besöka.

Har du förberett jakten på något särskilt sätt förutom att hundarna konditionstränats?

– Den sista veckan nu inför jakten blir viktig, vi håller koll på skogsbilvägarna och bärbackarna. Det ska nog gå bra.

Vilka hundar kommer du att jaga björn med i höst?

– Den blir min gamla blandras Putte, som nu hunnit bli sju år. Han är rutinerad och jag tror att det är fällt lite drygt 25 björnar för honom.

Vilken blandning är det i Putte?

– Han är en blandning mellan finnstövare och jämthund. För ett par år sedan vid en jakt i Norrbotten fick vi veta av en älgjägare vart de sett en björn dagen innan. Det hade gått cirka 12-13 timmar innan vi släppte Putte på spåret, han spårade och tog upp 1,5 mil bort. Sådana gånger värdesätter man stövarnäsan.

Kommer du att jaga med någon fler hund?

– Dyker rätt läge upp så kommer jag även att släppa en ung gråhund som jag hoppas ska bli Puttes efterträdare.

Många tror att jakten går fort i Gävleborg, söker du dig vidare till något annat län?

– Nej, förmodligen stannar jag hemma och när björnjakten är över blir det rävjakt för mig resten av hösten. Björnen har alltid fascinerat mig som djur och erbjuder spännande jakter. Men tyvärr kommer nog tilldelningarna att minska och möjligheten till björnjakt blir färre i framtiden.

Du kommer att kunna följa Daniels jakt på Jaktjournalens hemsida, eller på hans eget Instagramkonto; Birgerssondaniel.

Har Du bilder från en lyckad björnjakt i höst, MMS:a till Jaktjournalen nr 070-395 00 94 så ringer vi upp.

 

 

 

 

 

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser