Björnjaktsprofilen 2: Daniel jagar in ny hund

Alfta (JJ) Daniel Birgersson, Alfta är en välkänd björnjaktsprofil i Gävleborg som även i år tryggt litar på sin rutinerade blandrashund Putte.

Daniel Birgersson, Alfta, med sambon Johanna Jonsson, vid en fälld björn efter bra arbete av Putte.

Hur kommer Du att inleda årets björnjakt:

– Det blir på hemmaplan i trakterna runt Alfta tillsammans med kompisar. I år har vi 37 björnar på tilldelning i Gävleborg, mot 36 ifjol, men trots att det blir allt mer duktiga björnjaktsekipage hoppas jag på en lång jakt, berättar Birgersson.

Hur tycker Du att det ser ut med björn i ditt område?

– Det ser absolut bra ut, vi har sett en hel del honor med ungar i sommar. Och vi har massor av blåbär och blåbärsskitarna ligger tätt på skogsbilvägarna. Nu mognar också havren som björnarna brukar besöka.

Har du förberett jakten på något särskilt sätt förutom att hundarna konditionstränats?

– Den sista veckan nu inför jakten blir viktig, vi håller koll på skogsbilvägarna och bärbackarna. Det ska nog gå bra.

Vilka hundar kommer du att jaga björn med i höst?

– Den blir min gamla blandras Putte, som nu hunnit bli sju år. Han är rutinerad och jag tror att det är fällt lite drygt 25 björnar för honom.

Vilken blandning är det i Putte?

– Han är en blandning mellan finnstövare och jämthund. För ett par år sedan vid en jakt i Norrbotten fick vi veta av en älgjägare vart de sett en björn dagen innan. Det hade gått cirka 12-13 timmar innan vi släppte Putte på spåret, han spårade och tog upp 1,5 mil bort. Sådana gånger värdesätter man stövarnäsan.

Kommer du att jaga med någon fler hund?

– Dyker rätt läge upp så kommer jag även att släppa en ung gråhund som jag hoppas ska bli Puttes efterträdare.

Många tror att jakten går fort i Gävleborg, söker du dig vidare till något annat län?

– Nej, förmodligen stannar jag hemma och när björnjakten är över blir det rävjakt för mig resten av hösten. Björnen har alltid fascinerat mig som djur och erbjuder spännande jakter. Men tyvärr kommer nog tilldelningarna att minska och möjligheten till björnjakt blir färre i framtiden.

Du kommer att kunna följa Daniels jakt på Jaktjournalens hemsida, eller på hans eget Instagramkonto; Birgerssondaniel.

Har Du bilder från en lyckad björnjakt i höst, MMS:a till Jaktjournalen nr 070-395 00 94 så ringer vi upp.

 

 

 

 

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser