Björnjaktsförbud i Letsbo

Letsbo (JJ) Björnjakt förbjuds i ett område på cirka 3500 hektar i Letsbo efter att två illegala björnåtlar har hittats.

Det blir ingen björnjakt i Letsbo i Gävleborg efter att länsstyrelsen upptäckt två illegala åtlar.( Foto: Roger C Åström)

– Vi måste göra någonting för att få stopp på det här, säger Roland Fredholm, ordförande i det aktuella viltvårdsområdet.

Länsstyrelsen har hittat två björnåtlar i Ljusdals södra/ västra viltvårdsområde. Åtlarna används för att locka björnar till området och kan vara tillåtna om man har tillstånd av länsstyrelsen.

I det här fallet rör det sig bland annat om en död kalv, ett huvud av en större nötkreatur och havre som har hittats på två platser. Eftersom dessa åtlar var illegala har styrelsen för viltvårdsområdet beslutat att införa ett förbud mot björnjakt i detta område.

Hela viltvårdsområdet är på omkring 22 000 hektar. Området där det blir förbud på björnjakt ligger i närheten av Letsbo, mellan Störsbäcksvägen och Opplivägen, och är cirka 3 500 hektar stort.

– Det är väldigt okamratligt att göra så här, jag vet att många har tagit semester för att de ska kunna jaga och nu får de inte göra det, säger Roland Fredholm

Hans Blomgren, naturbevakare på länsstyrelsen i Gävleborg, berättar att länsstyrelsen har kontaktat markägaren och gjort en polisanmälan.

– Vi är tvungna att anmäla till polisen när otillåtna åtlar hittas. Det är vår skyldighet, säger han till Ljusdals-Posten.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser