Björnjaktsförbud i Färila

Färila (JJ) Det blir förbjudet att jaga björn i ett 5200 hektar stort område utanför Färila. Det beslutade Roskölens viltvårdsområde efter att dumpat slaktavfall har upptäckts i skogen.

Efter att slaktavfall hittats i skogen beslutade styrelsen för viltvårdsområdet på söndagskvällen att införa ett förbud.

– Vi tror att syftet har varit att locka till sig björn inför den kommande jakten.

Vi är seriösa jägare och ser allvarligt på det här. Styrelsen har kommit fram till att vi dessvärre inte har något annat val än att stoppa björnjakten, säger Lasse Sjölund, ordförande i Roskölens viltvårdsområde.

Enligt Sjölund är björnstammen stark i området.

– Det skulle definitivt behövas en avskjutning. Om björnstammen inte redan är för stor så kommer den att bli det nu. Så det är med kluvna känslor vi stoppar jakten.

Ärendet är polisanmält och styrelsen har varit i kontakt med polisen, länsstyrelsen och kommunen. Roskölens viltvårdsområde är det andra området i kommunen där det har införts ett jaktförbud. Även Ljusdals södra/västra viltvårdsområde har infört ett förbud mot björnjakt på en jaktmark utanför Letsbo efter att illegala björnåtlar upptäckts vid två platser, skriver Ljusdals-Posten.

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser