Björnjaktprofilen 2: Emil har stora förhoppningar

Bollnäs (JJ) Emil Dahl, från Röste utanför Bollnäs i Gävleborg, har stora förhoppningar inför höstens björnjakt. – Vi ser björnar mest varje dag, många honor med ungar och fjolingar, säger han.

Emil Dahl och plottiken Stinta blir att räkna med när björnjakten drar igång.

Björnjägarna i Gävleborg har inför höstens jakt fått en ökad tilldelning, från 25 till 30 björnar. En försiktig ökning med tanke på att björnobsarna ökade ordentligt under älgjakten 2016.

Emil Dahl är en av många Gävleborgare som ser fram emot björnjakten. Han har tillsammans med sina kompisar i skogarna runt Röste fällt nio björnar sedan 2010. I fjol skadades Emil plotthund Stinta i början av jakten när en björn manglade henne och man lyckades inte fälla någon.

Men året dessförinnan fällde gänget från Röste tre björnar på tre dagar.

– Vi är fem–tio jägare som brukar vara ute tillsammans och så blir det också nu på måndag när björnjakten drar igång, säger Emil som trots en ökning av tilldelningen inte är nöjd.

– Höjningen är på tok för försiktig. Ska vi behålla den stam vi har idag bör vi nog skjuta 45–50 björnar. Folk ser björn dagligen men har inte rapporterat detta till länsstyrelsen. Under första älgjaktsveckan i fjol blev det en skärpning och därför ser vi nu en försiktig ökning, men den kunde ha varit större, menar Emil bestämt.

Björnjakten i Gävleborg brukar vara en mycket snabb affär. Det brukar ta fyra-fem dagar innan tilldelningarna varit fyllda och vissa år har det t o m blivit överskjutningar.

– Det blir säkert en snabb avskjutning även i år. Eventuellt åker jag till Västernorrland och fortsätter jaga när tilldelningen är fylld i Gävleborg, berättar Emil som förbereder sig som bäst nu.

Jaktjournalen kommer som vanligt att bevaka björnjakten med spännande rapporter på vår hemsida direkt från jägarna. Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser