Björnjaktprofil 5: Robin – en envis hallänning i björnskogen

Våxtorp (JJ) Robin Leandersson är född i Skåne, boende i Halland och brinner för björnjakt. Redan som 20-åring åkte han årligen över 100 mil till björnhägnet i Junsele för att träna hundarna. I morgon är han redo för årets premiär.

Björnjagande hallänning. Robin Leandersson och Nova.

I fredags packade Robin, 28 år, bilen för att delta i årets björnjaktspremiär utanför Strömsund i Jämtland. Den 8-åriga jämthundstiken Nova finns med. En tik som han sköt sin första björn för.

– I år får Nova stå tillbaka lite, jag har en annan jämthundstik, 4-åriga Allangropens Bima som jag hoppas mycket på. Hon har också varit med när björn skjutits tidigare. Dessutom har jag en laika på 1,5 år som ska få chansen om rätt tillfälle erbjuds, säger Robin.

Robin ska jaga med Adam och Peter Jansson på Långåsen utanför Strömsund, ett område som brukar erbjuda björnkontakter.

– Jodå, vi har nog stora förhoppningar, även om jag vill vara försiktig. Men jag vet att Adam och Peter har varit ute och sett lite björnvisten. Det ska bli jättekul, planen är att vara här uppe i Jämtland minst en vecka, säger Robin.

När Robin var 20 år skaffade han sin första laika och då kom även ett brinnande intresse för björnjakt, trots att han bor i södra Halland.

– Träningsmöjligheterna är ju väldigt begränsade i Halland så jag körde varje år upp till björnhägnet i Junsele för att träna. Hur mycket den träningen betytt vet jag inte, men man ser i alla fall om hunden vågar skälla på björn.

– När jag sedan fick skjuta min första björn för Nova tog även mitt björnintresse en väldig fart.

Hur det går för Robin Leandersson och hans kompisar kan ni se om ni håller koll här på hemsidan.

Jaktjournalen kommer som vanligt att bevaka björnjakten med spännande rapporter på vår hemsida direkt från jägarna. Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser