Björnjaktprofil 5: Robin – en envis hallänning i björnskogen

Våxtorp (JJ) Robin Leandersson är född i Skåne, boende i Halland och brinner för björnjakt. Redan som 20-åring åkte han årligen över 100 mil till björnhägnet i Junsele för att träna hundarna. I morgon är han redo för årets premiär.

Björnjagande hallänning. Robin Leandersson och Nova.

I fredags packade Robin, 28 år, bilen för att delta i årets björnjaktspremiär utanför Strömsund i Jämtland. Den 8-åriga jämthundstiken Nova finns med. En tik som han sköt sin första björn för.

– I år får Nova stå tillbaka lite, jag har en annan jämthundstik, 4-åriga Allangropens Bima som jag hoppas mycket på. Hon har också varit med när björn skjutits tidigare. Dessutom har jag en laika på 1,5 år som ska få chansen om rätt tillfälle erbjuds, säger Robin.

Robin ska jaga med Adam och Peter Jansson på Långåsen utanför Strömsund, ett område som brukar erbjuda björnkontakter.

– Jodå, vi har nog stora förhoppningar, även om jag vill vara försiktig. Men jag vet att Adam och Peter har varit ute och sett lite björnvisten. Det ska bli jättekul, planen är att vara här uppe i Jämtland minst en vecka, säger Robin.

När Robin var 20 år skaffade han sin första laika och då kom även ett brinnande intresse för björnjakt, trots att han bor i södra Halland.

– Träningsmöjligheterna är ju väldigt begränsade i Halland så jag körde varje år upp till björnhägnet i Junsele för att träna. Hur mycket den träningen betytt vet jag inte, men man ser i alla fall om hunden vågar skälla på björn.

– När jag sedan fick skjuta min första björn för Nova tog även mitt björnintresse en väldig fart.

Hur det går för Robin Leandersson och hans kompisar kan ni se om ni håller koll här på hemsidan.

Jaktjournalen kommer som vanligt att bevaka björnjakten med spännande rapporter på vår hemsida direkt från jägarna. Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser