Björnjaktprofil 5: Robin – en envis hallänning i björnskogen

Våxtorp (JJ) Robin Leandersson är född i Skåne, boende i Halland och brinner för björnjakt. Redan som 20-åring åkte han årligen över 100 mil till björnhägnet i Junsele för att träna hundarna. I morgon är han redo för årets premiär.

Björnjagande hallänning. Robin Leandersson och Nova.

I fredags packade Robin, 28 år, bilen för att delta i årets björnjaktspremiär utanför Strömsund i Jämtland. Den 8-åriga jämthundstiken Nova finns med. En tik som han sköt sin första björn för.

– I år får Nova stå tillbaka lite, jag har en annan jämthundstik, 4-åriga Allangropens Bima som jag hoppas mycket på. Hon har också varit med när björn skjutits tidigare. Dessutom har jag en laika på 1,5 år som ska få chansen om rätt tillfälle erbjuds, säger Robin.

Robin ska jaga med Adam och Peter Jansson på Långåsen utanför Strömsund, ett område som brukar erbjuda björnkontakter.

– Jodå, vi har nog stora förhoppningar, även om jag vill vara försiktig. Men jag vet att Adam och Peter har varit ute och sett lite björnvisten. Det ska bli jättekul, planen är att vara här uppe i Jämtland minst en vecka, säger Robin.

När Robin var 20 år skaffade han sin första laika och då kom även ett brinnande intresse för björnjakt, trots att han bor i södra Halland.

– Träningsmöjligheterna är ju väldigt begränsade i Halland så jag körde varje år upp till björnhägnet i Junsele för att träna. Hur mycket den träningen betytt vet jag inte, men man ser i alla fall om hunden vågar skälla på björn.

– När jag sedan fick skjuta min första björn för Nova tog även mitt björnintresse en väldig fart.

Hur det går för Robin Leandersson och hans kompisar kan ni se om ni håller koll här på hemsidan.

Jaktjournalen kommer som vanligt att bevaka björnjakten med spännande rapporter på vår hemsida direkt från jägarna. Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser