Björnjakten slut

Luleå (JJ) Björnjakten i Norrbotten är avslutad för i år. Totalt fälldes 24 björnar i länet och en björn har rapporterats som påskjuten och inte påträffad.

Statistiken visar att jägarna fällt 13 hanar och tio honor fälldes i inlandskommunerna. I kusten fälldes endast en björn i Kalix kommun. När årets tilldelning på 33 björnar presenterades var Jägareförbundet i Norrbotten kritiska till beslutet eftersom man ansåg att Naturvårdsverket borde tilldelat länet 60 björnar. Trots det klena avskjutningsresultatet anser Jägareförbundet att nästa års tilldelning bör ligga på 60 djur för att björnstammen ska ligga kvar på 2005 års nivå. Som orsak till det låga licensutnyttjandet anges den varma hösten som gjort det svårt för jägarna att använda hund vid björnjakten. Norrbottensjägarna är även kritiska till att björnjakten avslutas två veckor tidigare i länet än i övriga landet. Argumentet att björnarna skulle störas om jakten tilläts ytterligare två veckor ger man inte mycket för. Älgjakt, småviltsjakt och skogsbruk bedrivs hela perioden och det innebär att björnarna trots allt blir störda. Jägarna i Norrbotten anser även att åteljakt borde tillåtas i kustkommunerna.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser