Björnjakten avlyst i två delområden i Dalarna

Dalarna(JJ) Björnjakten har avlysts i delområde 2 och 3 i Dalarnas län. Detta efter att den sista björnen fälldes på lördag morgon i område 2 och den sista vuxna honan i område 3.

Sammanlagt har 47 björnar fällts i länet fram till lördag förmiddag.
Delområde 2 (norra Dalarna, utom Idre) har tilldelats flest antal björnar, 40 stycken. I delområde 3 och 4 ska björnpopulationen tillåtas att öka. Därför finns en honkvot i dessa två områden.  

– Just nu (red.anm. läs cirka före klockan 10.00 på lördag förmiddag) återstår som mest nio björnar att jaga i länet. Om en hona skjuts i delområde 4 så blir jakten avlyst där, trots att det skulle kunna återstå ytterligare en björn i det området, säger Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

I övriga två delområden såg det ut så här strax före klockan 10.00 i dag:       
Område 1, i Idre-området, har hittills en björn fällts av som mest åtta björnar.·       
Område 4, i sydligaste delen av länet har ingen björn fällts. Där får som mest två björnar fällas, varav högst en vuxen hona. 
Det här meddelar länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Fotnot: Observera att informationen om antalet fällda björnar redan kan vara inaktuell.

Fotnot:
Uppdaterad information om hur många björnar som är kvar att fällas i varje delområde finns på telefonsvarare 010-225 04 70.     
Rapport om fälld eller påskjuten björn ska göras inom två timmar till 010-225 04 69.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser