Björnjakt med dramatik

Det blev stor dramatik när den första björnen sedan slutet av 1800-talet fälldes i Sälenfjällen.

Björnhonan skadsköts på morgonen, men först hade den vita älghunden Tindra, blivit biten och klöst av den aggressiva björnen. Några minuter senare fick en jägare skottchans och trots att två skott avlossades fortsatte björnen.
Att göra eftersök på en skadskjuten björn kräver stor försiktighet och därför kallades björnjägaren Rasmus Boström, Älvdalen, till platsen för att sluta upp med sina rutinerade hundar.
Efter ett bra hundarbete kunde björnen slutligen fällas av Lars-Anders Rönngård, Sälen. Men björnen han även skada Rasmus hund, laikan Olga, innan den dog.Efter besiktning visade det sig att honan var radiomärkt, kallades Strandli och var åtta år. Vikten var 160 kg.Undersökningen av skottskadorna visade också att björnar har ett litet träffområde. De första skotten som avlossades satt bara någon centimeter från det idealiska träffområdet.
Under måndagen fälldes även en björn utanför Falun, vilket innhebar att avskjutningen på björn i Dalarna överskeds med en björn.
Inga brott misstänks då jägarna följt de regler som finns. Totalt sköts 27 björnar i ländet under årets björnjakt som nu är avslutad.

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser