Björnjakt med dramatik

Det blev stor dramatik när den första björnen sedan slutet av 1800-talet fälldes i Sälenfjällen.

Björnhonan skadsköts på morgonen, men först hade den vita älghunden Tindra, blivit biten och klöst av den aggressiva björnen. Några minuter senare fick en jägare skottchans och trots att två skott avlossades fortsatte björnen.
Att göra eftersök på en skadskjuten björn kräver stor försiktighet och därför kallades björnjägaren Rasmus Boström, Älvdalen, till platsen för att sluta upp med sina rutinerade hundar.
Efter ett bra hundarbete kunde björnen slutligen fällas av Lars-Anders Rönngård, Sälen. Men björnen han även skada Rasmus hund, laikan Olga, innan den dog.Efter besiktning visade det sig att honan var radiomärkt, kallades Strandli och var åtta år. Vikten var 160 kg.Undersökningen av skottskadorna visade också att björnar har ett litet träffområde. De första skotten som avlossades satt bara någon centimeter från det idealiska träffområdet.
Under måndagen fälldes även en björn utanför Falun, vilket innhebar att avskjutningen på björn i Dalarna överskeds med en björn.
Inga brott misstänks då jägarna följt de regler som finns. Totalt sköts 27 björnar i ländet under årets björnjakt som nu är avslutad.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser