Björnjakt i rätten

Luleå (JJ) Gällivare tingsrätt har friat två män som var misstänkta för illegal jakt på björn i Norrbotten. Åklagaren har överklagat domen som nu är uppe i hovrätten.

Männen misstänks för illegal jakt på björn efter att en naturbevakare upptäck en flyende björn och strax efter två män som förföljde björnen på skotrar.
En av männen försökte köra undan polisens helikopter. Han greps när han kraschade mot ett träd. Den andre mannen kom undan och anmälde sig efter att ha varit anhållen i sin frånvaro i två veckor.
Som skäl till varför han inte anmält sig hos polisen angav han att han varit hos sina renar eftersom det var under den känsliga kalvningsperioden.
Polisen hittade i närheten av den plats där man grep en av männen en pistol laddad med kulspruteammunition. Rätten fann det inte vara tillräckliga omständigheter som visade att männen hade för avsikt att döda björnen. Polisen har inte kunnat binda pistolen vid någon av männen och den fanns inte registrerad i Sverige. Åklagaren anser att männen ska dömas för grovt jaktbrott. Männen försvarare anser att de båda ska frikännas helt. Dom avkunnas den 12 oktober.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser