Björnjakt i rätten

Luleå (JJ) Gällivare tingsrätt har friat två män som var misstänkta för illegal jakt på björn i Norrbotten. Åklagaren har överklagat domen som nu är uppe i hovrätten.

Männen misstänks för illegal jakt på björn efter att en naturbevakare upptäck en flyende björn och strax efter två män som förföljde björnen på skotrar.
En av männen försökte köra undan polisens helikopter. Han greps när han kraschade mot ett träd. Den andre mannen kom undan och anmälde sig efter att ha varit anhållen i sin frånvaro i två veckor.
Som skäl till varför han inte anmält sig hos polisen angav han att han varit hos sina renar eftersom det var under den känsliga kalvningsperioden.
Polisen hittade i närheten av den plats där man grep en av männen en pistol laddad med kulspruteammunition. Rätten fann det inte vara tillräckliga omständigheter som visade att männen hade för avsikt att döda björnen. Polisen har inte kunnat binda pistolen vid någon av männen och den fanns inte registrerad i Sverige. Åklagaren anser att männen ska dömas för grovt jaktbrott. Männen försvarare anser att de båda ska frikännas helt. Dom avkunnas den 12 oktober.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser