Björnjakt efter skolboken i Bollnäs

Bollnäs (JJ) Tidigt i morse fällde Arne Dahl, en björnhane strax norr om Bollnäs. En jakt som var rena skolboksexemplet.

Far och son Dahl, Emil och skytten Arne fällde på morgonen en av de första björnarna vid årets jakt.

I över en veckas tid hade en björn regelbundet besökt en havreåker utanför Bollnäs. Det här hade naturligtvis jägarna i området kontroll på och tidigt i morse när björnjakten startade blev havreåkern högintressant för hundföraren Emil Dahl.

– Jag och en kompis gick dit med våra hundar och de markerade direkt att björnen varit framme under natten.
– Vi anade då vart björnen tagit vägen och satte ut passkyttar runt området. Min plotthund Stinta tog spåret och reste björnen efter cirka två kilometer och det blev ståndskall på en gång, berättar Emil Dahl.

I ungefär en timme skällde Stinta stånd på björnen och de sista 40 minuterna stod det bara 80 meter från den skogsbilväg som Emils far, Arne tagit post på.

– Jakten blev rena skolboksexemplet, efter 40 minuter blev det gångstånd och björnen gick rakt i pass hos pappa. Han fick björnen på 60 meter och efter tre snabba smällar låg björnen.

– Vi vet ännu inte hur mycket den väger, men det är en hane och vi gissar att vikten ligger runt 150 kg. Nu ska björnen strax besiktigas av länsstyrelsen så det tar lite tid.

Någon mer jakt på förmiddagen blir det inte för oss, men ett par andra killar som varit med stack till ett annat ställe för att testa, berättar Emil Dahl, som inledde björnjakten på bästa sätt.

Björnen var en av de allra första som fälldes i Gävleborg och vid årets björnjakt i landet.

Uppdaterad, 09.55: Björnens vikt var 180 kg.

Delar av jaktlaget som var med nu på morgonen. Från vänster; Emil Dahl, Niklas Pettersson, Sten Norberg, Andreas Palmborn, Anders Sundström, Mikael Åkerblom, Hans Hägglund, sittande på knä Skytten Arne Dahl.

Delar av jaktlaget som var med nu på morgonen. Från vänster; Emil Dahl, Niklas Pettersson, Sten Norberg, Andreas Palmborn, Anders Sundström, Mikael Åkerblom, Hans Hägglund, sittande på knä Skytten Arne Dahl.

 

 

 

 

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser