Björnjakt efter skolboken i Bollnäs

Bollnäs (JJ) Tidigt i morse fällde Arne Dahl, en björnhane strax norr om Bollnäs. En jakt som var rena skolboksexemplet.

Far och son Dahl, Emil och skytten Arne fällde på morgonen en av de första björnarna vid årets jakt.

I över en veckas tid hade en björn regelbundet besökt en havreåker utanför Bollnäs. Det här hade naturligtvis jägarna i området kontroll på och tidigt i morse när björnjakten startade blev havreåkern högintressant för hundföraren Emil Dahl.

– Jag och en kompis gick dit med våra hundar och de markerade direkt att björnen varit framme under natten.
– Vi anade då vart björnen tagit vägen och satte ut passkyttar runt området. Min plotthund Stinta tog spåret och reste björnen efter cirka två kilometer och det blev ståndskall på en gång, berättar Emil Dahl.

I ungefär en timme skällde Stinta stånd på björnen och de sista 40 minuterna stod det bara 80 meter från den skogsbilväg som Emils far, Arne tagit post på.

– Jakten blev rena skolboksexemplet, efter 40 minuter blev det gångstånd och björnen gick rakt i pass hos pappa. Han fick björnen på 60 meter och efter tre snabba smällar låg björnen.

– Vi vet ännu inte hur mycket den väger, men det är en hane och vi gissar att vikten ligger runt 150 kg. Nu ska björnen strax besiktigas av länsstyrelsen så det tar lite tid.

Någon mer jakt på förmiddagen blir det inte för oss, men ett par andra killar som varit med stack till ett annat ställe för att testa, berättar Emil Dahl, som inledde björnjakten på bästa sätt.

Björnen var en av de allra första som fälldes i Gävleborg och vid årets björnjakt i landet.

Uppdaterad, 09.55: Björnens vikt var 180 kg.

Delar av jaktlaget som var med nu på morgonen. Från vänster; Emil Dahl, Niklas Pettersson, Sten Norberg, Andreas Palmborn, Anders Sundström, Mikael Åkerblom, Hans Hägglund, sittande på knä Skytten Arne Dahl.

Delar av jaktlaget som var med nu på morgonen. Från vänster; Emil Dahl, Niklas Pettersson, Sten Norberg, Andreas Palmborn, Anders Sundström, Mikael Åkerblom, Hans Hägglund, sittande på knä Skytten Arne Dahl.

 

 

 

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser