Björnjakt blir en fråga för Naturvårdsverket

Först sade länsstyrelsen nej till skyddsjakt på björn på Alnön utanför Sundsvall. Nu har beslutet överklagats hos Naturvårdsverket.

Många Alnöbor har sett björnar under sommaren och hösten. Rädslan bredde ut sig och till slut krävde den lokala S-föreningen skyddsjakt, skriver Sundsvalls Tidning.

Även Alnöbon Kjell Jacobsson vände sig till länsstyrelsen med samma krav.

Men länsstyrelsen sade nej och nu har Kjell Jacobsson gått vidare till Naturvårdsverket.

– Nu ska vi samla matrester i särskilda tunnor och ha dem utanför husen. Björnar är inte dummare än att de söker sig till maten som är lättast att få tag i, säger han.

Kjell Jacobsson säger att det finns två honor, en med fjolårsungar och en med årsungar, kvar på Alnö. Även en stor hanne ska finnas på ön.

– Vem tar ansvaret om något händer. Naturvårdsverket ska nu fatta beslut. Frågan är om de hinner innan björnarna försvinner ner i sina vinteriden.

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser