Björnjakt blir en fråga för Naturvårdsverket

Först sade länsstyrelsen nej till skyddsjakt på björn på Alnön utanför Sundsvall. Nu har beslutet överklagats hos Naturvårdsverket.

Många Alnöbor har sett björnar under sommaren och hösten. Rädslan bredde ut sig och till slut krävde den lokala S-föreningen skyddsjakt, skriver Sundsvalls Tidning.

Även Alnöbon Kjell Jacobsson vände sig till länsstyrelsen med samma krav.

Men länsstyrelsen sade nej och nu har Kjell Jacobsson gått vidare till Naturvårdsverket.

– Nu ska vi samla matrester i särskilda tunnor och ha dem utanför husen. Björnar är inte dummare än att de söker sig till maten som är lättast att få tag i, säger han.

Kjell Jacobsson säger att det finns två honor, en med fjolårsungar och en med årsungar, kvar på Alnö. Även en stor hanne ska finnas på ön.

– Vem tar ansvaret om något händer. Naturvårdsverket ska nu fatta beslut. Frågan är om de hinner innan björnarna försvinner ner i sina vinteriden.

4 kommentarer

 • Inte bråttom!
  Naturvårdsverket har nog inte så bråttom av naturliga skäl.

 • Stå på er
  Detta är bara luft för naturvårdsverket.Dom skiter väl i om någon eller några personer får sätta till livet.Det går deras ära förnär att ändra uppfattning

 • Struntprat
  Ingen kommer att råka illa ut, Alnöborna kan sova lugnt om nätterna, och släppa iväg sina barn till skolan när dom vaknar utan att det händer något.

 • Fel tidning
  Det är Dagbladet som publicerar artikeln, inte Sundsvalls Tidning….

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser