Björnjägarserien: Per och Patrik tror på sina plotthundar

Kungsbacka (JJ) I del nio av Jaktjournalens björnjägarserie inför årets premiär möter vi de båda jaktkompisarna Per Enlund, Vallsta och Patrik Eklund, Våxnabruk. Med vältränade plotthundar har de stora förväntningar inför jakten.

Patrik Eklund och Per Englund kommer att utgå från Edsbytrakten med sina plotthundar.

Per Englund, Vallsta:  

Hur har du planerat årets björnjaktspremiär?
– Det blir tillsammans med min hundförarkollega, Patrik Eklund, Voxnabruk. Vi ska ha vår bas i mellersta Hälsingland i trakterna kring Edsbyn. Därifrån har vi möjlighet att rycka ut till jaktlag inom bilavstånd som vill ha hjälp, berättar Per Englund.  

Hur har ni förberett årets jakt?
– Som vanligt med mycket konditionsträning för hundarna. De är i riktigt bra form, konditionen ska inte vara en svag länk. Dessutom har vi spårtränat med björnskinnsbitar och lite blod.  

Vilka hundar kommer ni att jaga med i höst?
– Vi har tre plotthundar som är erfarna björnhundar; Kemmesabbe, Fancy, och Yankee. Dessutom har vi en tvåårig plott som heter Tango. Han är redan en duktig vildsvinshund, men nu i höst ska vi jaga in honom på björn.  

Hur mycket planerar ni jaga?
– Det styrs lite av arbete och familj. Men under de fösta dagarna blir det fullt fokus på björn.

I morgon kan Ni läsa om Ålänningen som flyttat till Jämtland och satsat på björnjakt.

Vill Du rapportera fällda björnar, skicka bild via MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94, så ringer vi upp. (Spara numret nu).

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser