Björnjägarserien: Niklas Friberg har stark hunduppsättning

Kungsbacka (JJ) Rutinerade Niklas Friberg, Orsa, har i år en imponerande hunduppsättning. Hans duktiga laika Silver är skadefri efter operation och Trassel och Nato gör ingen besviken. Dessutom anses Niklas vara landets konditionsstarkaste björnjägare. Han blir siste man ut i JJ:s serie om björnhundsägare inför årets björnjakt. I morgon startar jakten - äntligen!

 
Sveriges kanske konditionsstarkaste björnjägare, Niklas Friberg, har riktigt bra fart på sina hundar och kommer i morgon att släppa i skogarna utanför Orsa.

Niklas Friberg, Orsa:

Hur planerar du årets jakt?  
– Jag blir hemma i Orsatrakten de fem första dagarna. Sedan ska jag upp till PN-Jakt i Skyttmon. Därefter blir det en vilodag innan jag åker upp till Peter ”Spåret” Jansson och hans gäng i Strömsund sista helgen i augusti. Där blir jag förmodligen kvar hela första septemberveckan.
– Förhoppningsvis ringer det jaktlag och det blir jakt även på andra ställen när jag ändå är i krokarna.

Hur har du förberett årets jakt?
– Ungefär som vanligt med mycket konditionsträning. Jag springer med hundarna då jag inte vågar cykla, skulle det hända något flyger jag som en vante.

– Dessutom har jag just varit och släppt Trassel och Nato inom Björnprojektet, och det gick riktigt bra.

Vilka hundar kommer du att jaga med?
– Det blir samma hundar som i fjol. Min laika Silver tvingades jag operera för två år sedan, men han verkar helt återställd nu. Han är visserligen nio år och kan halka efter om det blir en ”springbjörn”. Men annars är han duktig. Sedan har jag plotthunden Earl, även han nio år, men håller bra. Ryggraden i mitt hundinnehav är dock plotten Trassel, 6 år, som jag är jättenöjd med, tillsammans med American Foxhounden Nato, 5 år. Nato har höjt sig själv och blivit allt bättre.

Hur tycker du att björnstammen utvecklats i Orsatrakten?
– Det är inte dåligt, men helt klart sämre än tidigare. Länsstyrelsen i Dalarna vill ju sänka björnstammen, tyvärr tror jag att man istället tänker låta vargstammen öka, en tråkig utveckling om det är tanken, menar Niklas.

Hur mycket kommer du att jaga?
Ska börja med tre veckor, sedan får vi se hur det ser ut med licenser. Men jag är mycket förväntansfull inför morgondagen.

Årets björnjägarserie är slut, om du missat de tidigare jägarna finns de längre ned i nyhetsspalten. I morgon börjar jakten och Jaktjournalen kommer som tidigare att rapportera på hemsidan, följ oss även på Facebook och Instagram. Det bästa kan du sedan läsa i tidningen.

Vill Du rapportera fällda björnar? Skicka bild via MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94, så ringer vi upp och tar din berättelse. (Spara numret nu).

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser