Björnjägarserien: Niklas Friberg har stark hunduppsättning

Kungsbacka (JJ) Rutinerade Niklas Friberg, Orsa, har i år en imponerande hunduppsättning. Hans duktiga laika Silver är skadefri efter operation och Trassel och Nato gör ingen besviken. Dessutom anses Niklas vara landets konditionsstarkaste björnjägare. Han blir siste man ut i JJ:s serie om björnhundsägare inför årets björnjakt. I morgon startar jakten - äntligen!

 
Sveriges kanske konditionsstarkaste björnjägare, Niklas Friberg, har riktigt bra fart på sina hundar och kommer i morgon att släppa i skogarna utanför Orsa.

Niklas Friberg, Orsa:

Hur planerar du årets jakt?  
– Jag blir hemma i Orsatrakten de fem första dagarna. Sedan ska jag upp till PN-Jakt i Skyttmon. Därefter blir det en vilodag innan jag åker upp till Peter ”Spåret” Jansson och hans gäng i Strömsund sista helgen i augusti. Där blir jag förmodligen kvar hela första septemberveckan.
– Förhoppningsvis ringer det jaktlag och det blir jakt även på andra ställen när jag ändå är i krokarna.

Hur har du förberett årets jakt?
– Ungefär som vanligt med mycket konditionsträning. Jag springer med hundarna då jag inte vågar cykla, skulle det hända något flyger jag som en vante.

– Dessutom har jag just varit och släppt Trassel och Nato inom Björnprojektet, och det gick riktigt bra.

Vilka hundar kommer du att jaga med?
– Det blir samma hundar som i fjol. Min laika Silver tvingades jag operera för två år sedan, men han verkar helt återställd nu. Han är visserligen nio år och kan halka efter om det blir en ”springbjörn”. Men annars är han duktig. Sedan har jag plotthunden Earl, även han nio år, men håller bra. Ryggraden i mitt hundinnehav är dock plotten Trassel, 6 år, som jag är jättenöjd med, tillsammans med American Foxhounden Nato, 5 år. Nato har höjt sig själv och blivit allt bättre.

Hur tycker du att björnstammen utvecklats i Orsatrakten?
– Det är inte dåligt, men helt klart sämre än tidigare. Länsstyrelsen i Dalarna vill ju sänka björnstammen, tyvärr tror jag att man istället tänker låta vargstammen öka, en tråkig utveckling om det är tanken, menar Niklas.

Hur mycket kommer du att jaga?
Ska börja med tre veckor, sedan får vi se hur det ser ut med licenser. Men jag är mycket förväntansfull inför morgondagen.

Årets björnjägarserie är slut, om du missat de tidigare jägarna finns de längre ned i nyhetsspalten. I morgon börjar jakten och Jaktjournalen kommer som tidigare att rapportera på hemsidan, följ oss även på Facebook och Instagram. Det bästa kan du sedan läsa i tidningen.

Vill Du rapportera fällda björnar? Skicka bild via MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94, så ringer vi upp och tar din berättelse. (Spara numret nu).

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser