Björnjägarserien: Lari Mann börjar i Vemdalen

Kungbacka (JJ) Lari Mann är född på Åland, men har bosatt sig i Jämtland och satsat på björnjakt. I höst har han två plottar och en schillerstövare som ska med ut på björnjaktspremiären. – Jag siktar på att jaga hela björnjaktsperioden, berättar han inför jaktpremiären.

Med både plotthundar och schillerstövare kommer Lari Mann, Vemdalen, att jaga hela björnjaktsperioden.

Lari Mann, Vemdalen:  

Hur har du planerat årets björnjaktspremiär?
– Jag står stand-by för obsar och kommer att jaga med Södra björnhundspolen. Kaffebryggen är ställd på 02.00 på premiären. Ska hålla mig hemma i Vemdalen som utgångspunkt och ska främst jaga i södra Jämtland.

Hur har ni förberett årets jakt?
– För mig personligen har det blivit mycket övningsskytte och konditionsträning.  Hundarna har naturligtvis också tränats, men det har varit bökigt i värmen, berättar Lari. 

Vilka hundar kommer du att jaga med i höst?

– Jag har mina två plottar som varit med på några björnar nu. Det är tiken Tuffy och hanen Dutch. Dessutom har jag en schiller från Kim Fagerströms kennel Jaktchamps.  Han heter Attack, men jag kallar honom Conny och är mitt injagningsprojekt. Han är efter Kalix, som Mats Abrahamsson äger, och den hunden är det flera björnar skjutna för.

– Conny har gjort det både bra och dåligt, nu är han tre år och jag hoppas att tar ytterligare ett steg. Här är främst en rävhund, men han har definitivt björnintresse och gjorde ett mycket bra jobb ifjol när jag sköt en björn, fortsätter Lari.  

Hur mycket planerar du jaga?
– Jag kommer att jaga tills det är slut på tilldelningen i Sverige! Sista jakten i fjol var i Lappland den 7 oktober. Jag är egenföretagare och är hundarna slitna kan jag jobba några dagar i min målerifirma. Annars blir det jakt så mycket som möjligt.  

I morgon fortsätter serien om björnjägare med en Sörmländsk jägare som företräder plotthunden.

Vill Du rapportera fällda björnar, skicka bild via MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94, så ringer vi upp. (Spara numret nu).

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser