Björnjägarserien: Lari Mann börjar i Vemdalen

Kungbacka (JJ) Lari Mann är född på Åland, men har bosatt sig i Jämtland och satsat på björnjakt. I höst har han två plottar och en schillerstövare som ska med ut på björnjaktspremiären. – Jag siktar på att jaga hela björnjaktsperioden, berättar han inför jaktpremiären.

Med både plotthundar och schillerstövare kommer Lari Mann, Vemdalen, att jaga hela björnjaktsperioden.

Lari Mann, Vemdalen:  

Hur har du planerat årets björnjaktspremiär?
– Jag står stand-by för obsar och kommer att jaga med Södra björnhundspolen. Kaffebryggen är ställd på 02.00 på premiären. Ska hålla mig hemma i Vemdalen som utgångspunkt och ska främst jaga i södra Jämtland.

Hur har ni förberett årets jakt?
– För mig personligen har det blivit mycket övningsskytte och konditionsträning.  Hundarna har naturligtvis också tränats, men det har varit bökigt i värmen, berättar Lari. 

Vilka hundar kommer du att jaga med i höst?

– Jag har mina två plottar som varit med på några björnar nu. Det är tiken Tuffy och hanen Dutch. Dessutom har jag en schiller från Kim Fagerströms kennel Jaktchamps.  Han heter Attack, men jag kallar honom Conny och är mitt injagningsprojekt. Han är efter Kalix, som Mats Abrahamsson äger, och den hunden är det flera björnar skjutna för.

– Conny har gjort det både bra och dåligt, nu är han tre år och jag hoppas att tar ytterligare ett steg. Här är främst en rävhund, men han har definitivt björnintresse och gjorde ett mycket bra jobb ifjol när jag sköt en björn, fortsätter Lari.  

Hur mycket planerar du jaga?
– Jag kommer att jaga tills det är slut på tilldelningen i Sverige! Sista jakten i fjol var i Lappland den 7 oktober. Jag är egenföretagare och är hundarna slitna kan jag jobba några dagar i min målerifirma. Annars blir det jakt så mycket som möjligt.  

I morgon fortsätter serien om björnjägare med en Sörmländsk jägare som företräder plotthunden.

Vill Du rapportera fällda björnar, skicka bild via MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94, så ringer vi upp. (Spara numret nu).

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser