Björnjägarserien: Johan Öhman inleder utan radarkompis

Kungsbacka (JJ) Normalt jagar Johan Öhman, Örsundsbro, björn tillsammans med Jimmie Mårtensson, Borlänge, men i år jagar de var för sig de fyra första dagarna. Johan är ordförande i plotthundklubben, men kommer ändå att jaga in en laika under höstens björnjakt.

Johan Öhman, ordförande i plotthundklubben ska naturligtvis jaga med plotthundar, men också jaga in en laika.  

Johan Öhman, Örsundsbro:  

Hur har du planerat årets björnjaktspremiär?
– Premiären blir uppe i Vemdalen med omnejd tillsammans med Lari Mann. Därifrån åker vi ut om jaktlag behöver hjälp. För min del blir årets björnjakt lite speciell, för två månader sedan fick vi barn och kan därför inte jaga lika mycket som tidigare.  

Hur har du förberett årets jakt?
– Mycket cykelträning med hundarna och några hundra skott på skjutbanan. Dessutom har jag förberett mig genom att hålla kontakt med mina jaktkompisar i björnmarker.  

Vilka hundar kommer du att jaga med?
– De plottar som jag och Jimmie Mårtensson, Borlänge, har tillsammans, Zoie och Buzz. Dessutom har jag själv Filippa och en ung laika, Faxe, som jag hoppas ska utvecklas i höst.

– Normalt jagar jag och Jimmie till 100 procent tillsammans, det är bara de fyra första dagarna vi är på olika marker.  

Hur mycket kommer du att jaga?
– Det är olika om du frågar min fru eller mig. Men jag hoppas på ett par veckor, kanske…?

Märker du som ordförande i plotthundklubben något ökat intresse för rasen?
– Det kan jag inte påstå. Tiden när många trodde att man fick en björnhund bara man köpte en plott är förbi. Boomen är över har jag en känsla av, många har också svårt att sälja valpar.

– Innan man köper en plott, eller en jakthund överhuvudtaget, måste man rannsaka sig själv och fråga sig om man har tillräckligt många jakttillfällen. Det är ofta det stora problemet. Att få en ensamarbetande plott att fungera på björn är jättesvårt, man måste ha två hundar som stöttar varandra, och massor av träning och jakt.

– Jag tror det var Jan Åkerman som sa att om man inte kan skjuta minst tio vilt för jakthunden har man för lite jakt för att hunden ska bli riktigt bra, menar Johan Öhman.

– Filippa har jag jagat in på gris, hade jag inte haft de möjligheterna tror jag inte att jag fått igång henne som björnhund heller, avslutar Öhman.

I morgon avslutar vi björnjägarserien med kanske landets konditionsstarkaste björnjägare.

Vill Du rapportera fällda björnar, skicka bild via MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94, så ringer vi upp. (Spara numret nu).

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser