Björnjägarserien: Johan Öhman inleder utan radarkompis

Kungsbacka (JJ) Normalt jagar Johan Öhman, Örsundsbro, björn tillsammans med Jimmie Mårtensson, Borlänge, men i år jagar de var för sig de fyra första dagarna. Johan är ordförande i plotthundklubben, men kommer ändå att jaga in en laika under höstens björnjakt.

Johan Öhman, ordförande i plotthundklubben ska naturligtvis jaga med plotthundar, men också jaga in en laika.  

Johan Öhman, Örsundsbro:  

Hur har du planerat årets björnjaktspremiär?
– Premiären blir uppe i Vemdalen med omnejd tillsammans med Lari Mann. Därifrån åker vi ut om jaktlag behöver hjälp. För min del blir årets björnjakt lite speciell, för två månader sedan fick vi barn och kan därför inte jaga lika mycket som tidigare.  

Hur har du förberett årets jakt?
– Mycket cykelträning med hundarna och några hundra skott på skjutbanan. Dessutom har jag förberett mig genom att hålla kontakt med mina jaktkompisar i björnmarker.  

Vilka hundar kommer du att jaga med?
– De plottar som jag och Jimmie Mårtensson, Borlänge, har tillsammans, Zoie och Buzz. Dessutom har jag själv Filippa och en ung laika, Faxe, som jag hoppas ska utvecklas i höst.

– Normalt jagar jag och Jimmie till 100 procent tillsammans, det är bara de fyra första dagarna vi är på olika marker.  

Hur mycket kommer du att jaga?
– Det är olika om du frågar min fru eller mig. Men jag hoppas på ett par veckor, kanske…?

Märker du som ordförande i plotthundklubben något ökat intresse för rasen?
– Det kan jag inte påstå. Tiden när många trodde att man fick en björnhund bara man köpte en plott är förbi. Boomen är över har jag en känsla av, många har också svårt att sälja valpar.

– Innan man köper en plott, eller en jakthund överhuvudtaget, måste man rannsaka sig själv och fråga sig om man har tillräckligt många jakttillfällen. Det är ofta det stora problemet. Att få en ensamarbetande plott att fungera på björn är jättesvårt, man måste ha två hundar som stöttar varandra, och massor av träning och jakt.

– Jag tror det var Jan Åkerman som sa att om man inte kan skjuta minst tio vilt för jakthunden har man för lite jakt för att hunden ska bli riktigt bra, menar Johan Öhman.

– Filippa har jag jagat in på gris, hade jag inte haft de möjligheterna tror jag inte att jag fått igång henne som björnhund heller, avslutar Öhman.

I morgon avslutar vi björnjägarserien med kanske landets konditionsstarkaste björnjägare.

Vill Du rapportera fällda björnar, skicka bild via MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94, så ringer vi upp. (Spara numret nu).

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser