Björnjägarserien: Bröderna Falk har nytt fokus

Kungsbacka (JJ) Bröderna Lars-Gunnar, Magnus och Mikael Falk från Våmhus i Dalarna jagar björn framgångsrikt med smålandsstövare. Höstens stora fokus under björnjakten blir injagning av ytterligare tre smålandsstövare. Här följer del 8 i JJ:s björnjägarserie.

Lars-Gunnar Falk och hans bröder från Våmhus är laddade inför årets björnjakt. Ifjol fällde de sex björnar på tio dagar.

Lars-Gunnar Falk, Våmhus.

Hur har du planerat årets björnpremiär?
– Jag och mina bröder Magnus och Mikael, och till viss del Jan-Erik har varit ute här på Våmhusskogen och kollat runt. Vi har också pratat ihop oss med kompisar och försöker upprätthålla ett kontaktnät. Främst här i Våmhus och i närområdet, samt på Härjedalssidan, förklarar Lars-Gunnar.  

I fjol gick det riktigt bra med sex fällda björnar på tio dagar, hur har ni förberett er i år?

– Vi har tränat riktigt hårt med hundarna i sommar, cykelpass tidiga morgnar. Från den första augusti har vi släppt mycket på grävling för att toppa konditionen så att de orkar varma björnjaktsdagar.  

Vilka hundar kommer ni att jaga med i höst?
– Det blir våra smålandsstövare Panter och Aho, samt lillbrorsans (Mikael) plotthund Tiger. Dessutom har vi tre unga smålandsstövare efter Panter och Aho som vi ska jaga in under hösten. De är tre år och blir årets utmaning. Vi tänker släppa en och en tillsammans med en rutinerad hund.

– De har redan visat framfötterna, man ska aldrig säga aldrig, i den här branschen får man vara ödmjuk. Men vi har stora förhoppningar, berättar Lars-Gunnar.  

Hur mycket planerar Ni att jaga?
– Det blir full jakt de två första veckorna. Vi har inte så många hundar och blir det mer får det bli en bonus.   Läs också senaste numret av Jaktjournalen (9/2014) där bröderna Falk bjuder på fjolårets jaktdagbok när de sköt sex björnar på tio dagar.  

I morgon presenterar vi en duo som kommer att ha sin bas i Edsbyn-området. De har tre duktiga plotthundar som ska leta rätt på björnen.

Vill Du rapportera fällda björnar, skicka bild via MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94, så ringer vi upp. (Spara numret nu).

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser