Björnjägare löste eftersök på älgjakten

Lillhärdal (JJ) I förmiddags fick Rasmus Boström, Älvdalen och Henrik Lindkvist, Sveg hjälpa ett älgjaktslag med ett eftersök på björn.

Tillgång på bra björnhundar kan vara bra även under älgjakten. Foto: Rasmus Boström

I dag är det älgjaktspremiär för alla som har septemberjakt på älg. Utanför Lillhärdal i södra Jämtlands län fick ett jaktlag i morse ringa in duktiga björnjägare, sedan en björn blivit påskjuten.

– En passkytt hade fått en björn i pass när han satt intill en väg. Björnen hade gått undan och passkytten trodde han eventuellt bommat, säger Rasmus Boström som tillsammans med Henrik Lindkvist snabbt kunde vara på plats med sina erfarna hundar.

– Jag gick bara en kort bit från skottplatsen innan jag såg blodspår. Då släppte vi våra hundar och det blev ståndskall bara 150 meter längre in, säger Rasmus.

Björnen, som vägde cirka 100 kilo kunde avlivas direkt.

Rasmus Boström tillsammans med skytten som fick björnen i pass. Med på bilden återfinns också smålandsstövaren Chip och plotthundarna Hello Kitty och Rex.

Rasmus Boström tillsammans med skytten som fick björnen i pass. Med på bilden återfinns också smålandsstövaren Chip och plotthundarna Hello Kitty och Rex.

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser