Björnjägare friade i hovrätten

Stockholm (JJ) Tre björnjägare från Dalarna har friats av Svea hovrätt för att de skjutit björnen ”Untorparen” i Emådalen i Orsa kommun hösten 2001. Ytterligare två personer friades från misstankar om grovt jakthäleri eftersom de hjälpt till att frakta bort björnen.

Björnen sköts under lovlig tid, men det var inte tillåtet att jaga på åtel. I tingsrätten dömdes männen till tre månaders fängelse vardera. Hovrätten anser att lagtexten är så otydlig att det inte går att utläsa om det var straffbart att jaga vid åtel. Hovrätten valde därför att fria männen.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser