Björnjägare friade i hovrätten

Stockholm (JJ) Tre björnjägare från Dalarna har friats av Svea hovrätt för att de skjutit björnen ”Untorparen” i Emådalen i Orsa kommun hösten 2001. Ytterligare två personer friades från misstankar om grovt jakthäleri eftersom de hjälpt till att frakta bort björnen.

Björnen sköts under lovlig tid, men det var inte tillåtet att jaga på åtel. I tingsrätten dömdes männen till tre månaders fängelse vardera. Hovrätten anser att lagtexten är så otydlig att det inte går att utläsa om det var straffbart att jaga vid åtel. Hovrätten valde därför att fria männen.

AKTUELLT

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser