Björnjägare ångrar medverkan i dagspressen

Ljusdal (JJ) Det blev väldig uppståndelse i massmedia kring Erik Söderlunds och Axel Wallbergs dramatiska björnjakt. Med facit i hand ångrar grabbarna att de ställde upp i dagspressen och berättade.

Axel Wallberg och Erik Söderlund ångrar att de berättade om sin dramatiska björnjakt i dagspressen. Jägareförbundets Daniel Ligné, infälld till vänster, varnar för att jägarnas berättelser och bilder används av jaktmotståndare för att skapa opinion mot jakt. Foto: Jägareförbundet och privat

Jaktjournalen var först med nyheten om den 97-kilos björnhane som Erik och Axel fällde under dramatiska former i Ljusdal. Den hann bita både jägarna och hunden innan den kunde skjutas.

– Ganska snart efter att ni lagt ut texten på Jaktjournalens hemsida ringde Helahälsingland. Det tyckte vi var okej, eftersom det var lokaltidningen. Men sedan spårade det ur och historien dök upp i alla tidningar. När det ringde folk från tre olika radiostation kände jag att jag inte ville vara med längre, berättar Axel Wallberg.

Han är 18 år gammal och hamnade för första gången i ögat på en mediaorkan. I efterhand ångrar han sin medverkan i media och uttalanden han gjort.

– Jag råkade väl säga att det var på liv och död – och sedan drogs det upp som huvudrubrik, säger Axel.

Hatstorm på Facebook

Han är ledsen över det storm av hat som händelsen utlöst på Facebook.

– Folk skriver saker som att vi är klantiga jägare och usla skyttar. Erik är en mycket duktig jägare och vi övar mycket på skjutbanan, men i ibland blir det bara fel vid jakt, säger Axel.

Erik Söderlund är 26 år och mer van vid publicitet. Han ångrar i dag sin medverkan i dagspressen.

– Det var okej, det ni skrev i Jaktjournalen. När det kommer ut i vanliga tidningar så skruvas det till och blir läst av människor som inte vet alls hur jakt går till, säger Erik.

Barnen hotades

Jägareförbundet riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, tycker att frågan om hur jägarkåren, framför allt rovdjursjägare, ska hantera massmedia är jättesvår.

– Jag är rädd för en utveckling där jägarna inte vågar berätta. Vad ska människor då tro att vi ägnar oss åt för skumraskgrejer? säger Ligné.

Han har själv mött ett mycket starkt hat, framförallt i samband med första licensjakten på varg. Det kom in 160 hot, som bland annat riktade sig mot Lignés barn.

– Vi måste tänka på att journalister i dagspressen, framförallt kvällspressen, har syften med sina artiklar. De letar efter snaskigheten och den vill de vrida till maximalt.

– När det gäller vargjakten använder vi oss i dag bara av mediatränade presstalespersoner, som är van med journalistkåren, säger Daniel Ligné.

Kritisk till polisen

Hans råd till jägarkåren är att tänka igenom vilka berättelser, bilder och filmer, de delar med sig av.

– Men det finns exempel på att även stämningsfulla och vackra bilder mötts av hat. Tyvärr tar jaktmotståndare regelmässig jägarnas eget material och förvanskar det för att skapa opinion mot jakt, säger Ligné.

Han är kritisk till hur polisen hanterar hot riktade mot legala jägare.

– Det är konstigt att de här hoten verkar värderas så lågt. Jag inbillar mig att många av hoten skulle vara väldigt lätta att spåra, men ibland får jag känslan av att polisen tycker att vi jägare får skylla oss själva, säger Daniel Ligné.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser