Björnjägare ångrar medverkan i dagspressen

Ljusdal (JJ) Det blev väldig uppståndelse i massmedia kring Erik Söderlunds och Axel Wallbergs dramatiska björnjakt. Med facit i hand ångrar grabbarna att de ställde upp i dagspressen och berättade.

Axel Wallberg och Erik Söderlund ångrar att de berättade om sin dramatiska björnjakt i dagspressen. Jägareförbundets Daniel Ligné, infälld till vänster, varnar för att jägarnas berättelser och bilder används av jaktmotståndare för att skapa opinion mot jakt. Foto: Jägareförbundet och privat

Jaktjournalen var först med nyheten om den 97-kilos björnhane som Erik och Axel fällde under dramatiska former i Ljusdal. Den hann bita både jägarna och hunden innan den kunde skjutas.

– Ganska snart efter att ni lagt ut texten på Jaktjournalens hemsida ringde Helahälsingland. Det tyckte vi var okej, eftersom det var lokaltidningen. Men sedan spårade det ur och historien dök upp i alla tidningar. När det ringde folk från tre olika radiostation kände jag att jag inte ville vara med längre, berättar Axel Wallberg.

Han är 18 år gammal och hamnade för första gången i ögat på en mediaorkan. I efterhand ångrar han sin medverkan i media och uttalanden han gjort.

– Jag råkade väl säga att det var på liv och död – och sedan drogs det upp som huvudrubrik, säger Axel.

Hatstorm på Facebook

Han är ledsen över det storm av hat som händelsen utlöst på Facebook.

– Folk skriver saker som att vi är klantiga jägare och usla skyttar. Erik är en mycket duktig jägare och vi övar mycket på skjutbanan, men i ibland blir det bara fel vid jakt, säger Axel.

Erik Söderlund är 26 år och mer van vid publicitet. Han ångrar i dag sin medverkan i dagspressen.

– Det var okej, det ni skrev i Jaktjournalen. När det kommer ut i vanliga tidningar så skruvas det till och blir läst av människor som inte vet alls hur jakt går till, säger Erik.

Barnen hotades

Jägareförbundet riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, tycker att frågan om hur jägarkåren, framför allt rovdjursjägare, ska hantera massmedia är jättesvår.

– Jag är rädd för en utveckling där jägarna inte vågar berätta. Vad ska människor då tro att vi ägnar oss åt för skumraskgrejer? säger Ligné.

Han har själv mött ett mycket starkt hat, framförallt i samband med första licensjakten på varg. Det kom in 160 hot, som bland annat riktade sig mot Lignés barn.

– Vi måste tänka på att journalister i dagspressen, framförallt kvällspressen, har syften med sina artiklar. De letar efter snaskigheten och den vill de vrida till maximalt.

– När det gäller vargjakten använder vi oss i dag bara av mediatränade presstalespersoner, som är van med journalistkåren, säger Daniel Ligné.

Kritisk till polisen

Hans råd till jägarkåren är att tänka igenom vilka berättelser, bilder och filmer, de delar med sig av.

– Men det finns exempel på att även stämningsfulla och vackra bilder mötts av hat. Tyvärr tar jaktmotståndare regelmässig jägarnas eget material och förvanskar det för att skapa opinion mot jakt, säger Ligné.

Han är kritisk till hur polisen hanterar hot riktade mot legala jägare.

– Det är konstigt att de här hoten verkar värderas så lågt. Jag inbillar mig att många av hoten skulle vara väldigt lätta att spåra, men ibland får jag känslan av att polisen tycker att vi jägare får skylla oss själva, säger Daniel Ligné.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser