Björnhonan får leva!

Östersund (JJ) Björnhonan som anföll och skadade en tolvårig pojke i Funäsdalen får leva. Björnhonan är spårad men bedöms inte vara en fara för människor.

Den tolvårige pojken som fördes till sjukhus efter björnattacken mår efter omständigheterna bra. Efter att björnhonan attackerat pojken inleddes sökandet efter björnen.
Det visade sig att honan lagt sig ett par kilometer från skidliften, rapporterar polisen i Jämtland. Björnen har lagt sig under en gran och bedöms inte vara farlig för människor och kommer av den anledningen inte att avlivas. Kvar i idet finns en eller två björnungar.

1 kommentar

 • Avliva björnarna!
  Avliva björnhonan
  Myndigheternas beslut att låta björnhonan leva är en öppen skandal! Pojken som hamnade i björnens käftar hade stor tur som överlevde. Ändå beslutar ”djurvännerna” på länsstyrelsen att björnen inte är farlig för människor.
  Jag undrar om föräldrarna till pojken eller alla andra skidåkare i den aktuella skidbakcen i Funäsdalen är av samma uppfattning.
  Hur kan det komma sig att man låter en björn, som bevisligen satt tänderna i en tolvåring, leva vidare. Troligtvis fattades beslutet efter att man upptäckt två björnungar i idet tillsammans med pojkens skidhjälm.
  Tyvärr räcker det inte som argument för att låta björnhonan leva. Vad händer nästa gång som honan kommer i närheten av människor med sina ungar? Vem tar ansvar för att hon inte går till attack ytterligare en gång?

  I Sverige har vi cirka 3 000 björnar och antalet växer hela tiden. Att avliva en hona med två ungar har ingen som helst påverkan på den svenska björnstammen. Ställt i relation med vad som skulle hända om honan återigen attackerar och skadar eller dödar en människa är avlivning av björnarna ett enkelt val.

  Frågan är om ansvariga på länsstyrelsen i Jämtland värderar björnarnas liv högre än människoliv? I varje fall torde liftägare och stuguthyrare i Funäsdalen fundera över framtidsutsikterna när gästerna riskerar att bli björnmat.
  ”Lyckan står den järve bi” kanske blir en kommande annonsskampanj i skidbackarna i Härjedalen.
  En sak är säker, med en växande björnstam är det inte bara jägare som kommer att drabbas att ilskna björnar. Risken är stor att även länsstyrelsen kommer att drabbas av ilskna medborgare!

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser