Björnhona sköts i renkalvningshägn

Udtja (JJ) Natten mellan söndag och måndag avlivades en mindre björnhona med stöd av paragraf 28 när hon hade tagit sig in i Udtja samebys renkalvningshägn utanför Jokkmokk.
Den avlivade björnen mitt i renhägnet. Foto: Rune Stokke

Ordförande för samebyn Rune Stokke, fanns på plats i hägnet när björnen attackerade renarna.

– Vi hade tidigare på kvällen skrämt i väg en märkt björn som närmade sig renarna genom att tända eldar i och utanför hänget.

Björnhonan dök upp vid elvatiden. Plötsligt var hon mitt inne i det 35 hektar stora hägnet.

– Det blev ett hiskligt liv och vi förstod att något måste skrämt renarna. Det mullrar när 1 300 vajor sätts i rörelse.

Renskötarna lyckades avliva björnhonan innan hon hann riva någon kalv men efter attacken hittades ändå elva döda kalvar i hägnet.

– Vi vet inte om alla döda kalvar kan härledas från björnattacken, men några av dem är direkt ett resultat av attacken.

Rune Stokke anmälde avlivningen till Polisen direkt men blev hänvisad till Länsstyrelsen i Norrbotten. När han fick tag på dem morgonen därpå blev han hänvisad tillbaka till Polisen. Till slut fick han tag på faunaansvarig polis som tog emot anmälan och skickade ut en patrull till platsen.

– Man kan ju tycka polisen i området borde vara bekanta med problematiken här och känna till hur de ska agera. Det här är ju inget nytt i Norrbotten, säger Rune Stokke.

Björnhonan uppskattas av Rune Stokke till att vara runt 3-4 år och vägde mellan 50 och 60 kilo.

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Annonser