Björnhona rev 32 renkalvar

Luleå (JJ) En björnhona söder om Jokkmokk har hittills i år slagit 32 kalvar. – Björnar tar nog fler kalvar än de flesta har trott, säger Jens Karlsson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), till Sveriges Radio.

-Björnpredation under våren har tidigare varit en vit fläck på kunskapskartan, säger Jens Karlsson. Studien görs inom områden som tillhör samebyn Udtja och Gällivare skogssameby.
Nio björnar och cirka 2 000 vajor (renkor) har försetts med sändare. Kommer en björn nära en vaja skickas information till forskarna. Platsen för mötet spåras sedan med hjälp av gps-teknik så att det går att kontrollera om kalvar eller vajor dödats.
Från slutet av april fram till 20 maj hade de nio björnarna tillsammans slagit 90 kalvar och tre vajor. Dessutom slog de tre älgar.
-Honor med större ungar tycks ta fler renkalvar än andra, säger Jens Karlsson. Björnstammen har ökat kraftigt under senare år. Kalvförlusten inom Udtja sameby var för 20 år sedan omkring 5-10 procent. I dag är den cirka 50 procent.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser