Björnhona med tre ungar i Värmland

Torsby (JJ) Den första björnföryngringen i modern tid i Värmland har fångats på bild. Nu kommer området att fredas i årets björnjakt.

Den här bilden tog länsstyrelsens kamera i Torsby i Värmland på torsdagskvällen. Foto: Länsstyrelsen

– Det kom in tips från jägare att det fanns björnungar i området, som ligger i den nordöstra delen av Torsby kommun. Torsdag kväll fick vi bild på hona med tre ungar, berättar Kari Langöen, vilthandläggare vid länsstyrelsen.

Inför årets björnjakt avlystes ett område mot norska gränsen, i nordvästra delen av Torsby kommun, för jakt. Detta efter rykten om en björnhona i området.

– Det här gör att vi nu omarbetar beslutet om björnjakten och även avlyser det område där björnhonan med ungarna finns, säger Kari Langöen.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser