Björnhona fälld i Svanabyn

Hoting (JJ) Jakten började redan igår, men då lurade björnen bort hundarna i en tät plantering. I morse dök Robert Salomonsson, Borgafjäll, upp med sina duktiga björnhundar Urak och Frisko. Efter ett par timmar fick norrmannen Jonar Hanssen, Mo i Rana fälla en björnhona på gångstånd, men inte helt utan dramatik...

Björnen gjorde allt för att skaka av sig hundarna i den täta planteringen. Men till slut lyckades Jonar Hanssen fälla björnen för Robert Salomonssons hundar, Urak och Frisko.

Norrmannen Jonar Hanssen, Mo i Rana har i sex år jagat björn i Sverige på olika platser, men det var först idag drömmen gick i uppfyllelse och han fick skjuta en björn för hund.

I vintras var han på en föreläsning i Norge där Robert Salomonsson berättade om den svenska björnjakten. När hundarna tappade bort björnen igår bestämde han sig för att ringa efter Robert och få hjälp eftersom han visste att det fanns björn på marken.

– Björnen hade varit ute och gått på en nysladdad skogsbilväg, så vi visste ganska snabbt var vi skullle sätta ut passkyttar och släppa Urak, berättar Robert för Jaktjournalen en stund efter att björnen fällts.

Urak släpptes omgående på vägen och tog an spåret, med hjälp av gps-pejl kunde man följa honom och tre kilometer bort kom upptaget, med ett fast ståndskall.

– Jag hörde ganska snart att Urak var lite tveksam i skallet, så jag släppte också Frisko som anslöt.

Björnen tyckte inte om hundarnas uppvaktning utan började gå undan. Förmodligen kände också björnen av passkyttarna och började springa runt i en stor plantering i stora åttor.

– Jag och Jonar smög in när det blev ståndskall igen, vi stannade på 60-70 meter, men då började det röra sig sakta igen. Vi stod stilla och avvaktade, sedan dök plötsligt björnen upp och Jonar sköt ett bra skott så björnen damp i backen, förklarar Robert.

– Direkt björnen stöp sprang jag fram så att inte hundarna skulle bli skadade. Jag hade bara filmkameran, men då reste sig björnen och jag vände om och sprang mot Jonar och skrek att han skulle skjuta. Så han sköt två snabba skott när björnen var efter mig och den gick omkull.

– Man kan väl säga så här, jag kommer aldrig mer att gå in på ett ståndskall utan bössa… summerar Robert.

Hundarna klarade sig helskadda och björnen visade sig vara en hona på uppskattad vikt runt 150-160 kg.

När JJ talar med skytten Jonar Hanssen är han mycket lycklig.

– Det har varit spännande hela tiden, fyra-fem gånger var vi inne på ståndskallet, men det var för tätt för att kunna skjuta. Till slut fick jag chansen och nu känns det helt fantastiskt, berättar Jonar.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser