Björnhona fälld i Rättviks kommun – oklart om honan hade ungar

RÄTTVIK(JJ). En björnhona har fällts i Östanvik i Rättviks kommun. Då björnhonan hade mjölk i juvren så finns misstankar om att hon hade ungar, ännu har det dock inte påträffats några björnungar i området. Jägaren som sköt kan komma att bli misstänkt för grovt jaktbrott.

Jaktlaget anmälde själva händelsen. Djurkroppen har tagits i beslag och ska undersökas vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala. Där ska man försöka få klarhet i om björnhonan hade några diande årsungar eller fjolårsungar, detta kan komma att avgöra om det handlar om ett brott eller inte. 

Länsstyrelsen i Dalarna har gjort en polisanmälan om misstänkt jaktbrott. Orsaken är att björnhonor, som åtföljs av ungar, inte är tillåtna att skjuta.  
Polisen utreder nu händelsen för att klara ut om något brott begåtts.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser