Björnhona fälld i Rättviks kommun – oklart om honan hade ungar

RÄTTVIK(JJ). En björnhona har fällts i Östanvik i Rättviks kommun. Då björnhonan hade mjölk i juvren så finns misstankar om att hon hade ungar, ännu har det dock inte påträffats några björnungar i området. Jägaren som sköt kan komma att bli misstänkt för grovt jaktbrott.

Jaktlaget anmälde själva händelsen. Djurkroppen har tagits i beslag och ska undersökas vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala. Där ska man försöka få klarhet i om björnhonan hade några diande årsungar eller fjolårsungar, detta kan komma att avgöra om det handlar om ett brott eller inte. 

Länsstyrelsen i Dalarna har gjort en polisanmälan om misstänkt jaktbrott. Orsaken är att björnhonor, som åtföljs av ungar, inte är tillåtna att skjuta.  
Polisen utreder nu händelsen för att klara ut om något brott begåtts.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser