Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Axel Wallberg, Erik Söderlund och laikan Hjalle blev bitna av björnhanen. Plotten Cato klarade sig oskadd. Foto: Privat

Tre björnar har fallit på två dagar för Erik Söderlund, Axel Wallberg och deras jaktkompisar. På måndagen sköts en björnhona på hela 169 kilo och en 67-kilos hane.

På tisdagen fick Erik Söderlunds hundar, plotten Cato och laikan Hjalle, tag på en 97-kilos björnhane. Drevet gick utmed en väg, i tät sly.

– Jag och Axel sprang med på vägen när björnen kom upp framför oss. Vi sköt båda två, samtidigt, berättar Erik.

I tumultet som uppstod fick björnen tag i laikan Hjalle. Han låg över hunden och bet i den.

Högg båda jägarna

– Jag gick närmare för att försöka komma i läge för skott. Plötsligt vände björnen om och sprang rakt på mig. Den högg mig i skrevet, berättar Erik.

Björnen attackerade även Axel Wallberg och bet honom i låret.

– Den högg också rakt över Axels bössa, säger Erik.

Sedan försökte björnen lämna platsen. Men Axel var beredd och lyckades komma på fötter och få iväg ett skott.

– Det träffade bra. Björnen blev liggande kvar på platsen, konstaterar Erik.

Sjukhus och veterinär

Han syddes på lasarettet med åtta stygn i ljumsken och upp mot skrevet. Axel har fått sitt jack i låret omsett och laikan Hjalle är hos veterinären när detta skrivs.

– Han var mest biten runt nosen, men han ser ut att klara det bra, säger Erik.

Han har aldrig tidigare varit i sådant tumult med en björn.

– Det gick så otroligt snabbt. Det kommer nog någon reaktion på det här till kvällen.

Har Du också varit med om något spännande i björnskogen? Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser