Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Axel Wallberg, Erik Söderlund och laikan Hjalle blev bitna av björnhanen. Plotten Cato klarade sig oskadd. Foto: Privat

Tre björnar har fallit på två dagar för Erik Söderlund, Axel Wallberg och deras jaktkompisar. På måndagen sköts en björnhona på hela 169 kilo och en 67-kilos hane.

På tisdagen fick Erik Söderlunds hundar, plotten Cato och laikan Hjalle, tag på en 97-kilos björnhane. Drevet gick utmed en väg, i tät sly.

– Jag och Axel sprang med på vägen när björnen kom upp framför oss. Vi sköt båda två, samtidigt, berättar Erik.

I tumultet som uppstod fick björnen tag i laikan Hjalle. Han låg över hunden och bet i den.

Högg båda jägarna

– Jag gick närmare för att försöka komma i läge för skott. Plötsligt vände björnen om och sprang rakt på mig. Den högg mig i skrevet, berättar Erik.

Björnen attackerade även Axel Wallberg och bet honom i låret.

– Den högg också rakt över Axels bössa, säger Erik.

Sedan försökte björnen lämna platsen. Men Axel var beredd och lyckades komma på fötter och få iväg ett skott.

– Det träffade bra. Björnen blev liggande kvar på platsen, konstaterar Erik.

Sjukhus och veterinär

Han syddes på lasarettet med åtta stygn i ljumsken och upp mot skrevet. Axel har fått sitt jack i låret omsett och laikan Hjalle är hos veterinären när detta skrivs.

– Han var mest biten runt nosen, men han ser ut att klara det bra, säger Erik.

Han har aldrig tidigare varit i sådant tumult med en björn.

– Det gick så otroligt snabbt. Det kommer nog någon reaktion på det här till kvällen.

Har Du också varit med om något spännande i björnskogen? Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser