Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Axel Wallberg, Erik Söderlund och laikan Hjalle blev bitna av björnhanen. Plotten Cato klarade sig oskadd. Foto: Privat

Tre björnar har fallit på två dagar för Erik Söderlund, Axel Wallberg och deras jaktkompisar. På måndagen sköts en björnhona på hela 169 kilo och en 67-kilos hane.

På tisdagen fick Erik Söderlunds hundar, plotten Cato och laikan Hjalle, tag på en 97-kilos björnhane. Drevet gick utmed en väg, i tät sly.

– Jag och Axel sprang med på vägen när björnen kom upp framför oss. Vi sköt båda två, samtidigt, berättar Erik.

I tumultet som uppstod fick björnen tag i laikan Hjalle. Han låg över hunden och bet i den.

Högg båda jägarna

– Jag gick närmare för att försöka komma i läge för skott. Plötsligt vände björnen om och sprang rakt på mig. Den högg mig i skrevet, berättar Erik.

Björnen attackerade även Axel Wallberg och bet honom i låret.

– Den högg också rakt över Axels bössa, säger Erik.

Sedan försökte björnen lämna platsen. Men Axel var beredd och lyckades komma på fötter och få iväg ett skott.

– Det träffade bra. Björnen blev liggande kvar på platsen, konstaterar Erik.

Sjukhus och veterinär

Han syddes på lasarettet med åtta stygn i ljumsken och upp mot skrevet. Axel har fått sitt jack i låret omsett och laikan Hjalle är hos veterinären när detta skrivs.

– Han var mest biten runt nosen, men han ser ut att klara det bra, säger Erik.

Han har aldrig tidigare varit i sådant tumult med en björn.

– Det gick så otroligt snabbt. Det kommer nog någon reaktion på det här till kvällen.

Har Du också varit med om något spännande i björnskogen? Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser