Björnfrossan runt Sveg fortsätter

Sveg (JJ) Rasmus Boström och hans jägarvänner fortsätter att beta av tilldelningen på björn i Jämtlands läns södra område. I dag fälldes två björnar runt Svantjärnsåsen.

Jakten började i förmiddags när ett älgjaktslag hittade färska spår efter en björn intill slaktplatsen för en älg. Björnen hade varit framme och ätit av vommen.

Rasmus plotthundar Oryx och Blaser släpptes på spåret och upptaget kom efter en inte allt för lång stund. Oryx och Blaser följde björnen i gångstånd i en kilometer innan det blev fast stånd.

Ålänningen Larry Mann gick in på ståndet och avslutade. Björnen, en hona på 146 kilo fälldes men innan den sköts hann den bita Blaser ordentligt över ryggen. Enligt Rasmus klarade sig hunden förhållandevis bra trots omständigheterna, och har inte fått några allvarliga skador.

Larry Mann med sin fällda björnhona tillsammans med plotten Oryx.
När Rasmus och Larry håller på att dra fram björnen ringer en älgjägare som jagar bara någon kilometer från skottplatsen. Han har på väg hem från jaktmarken precis sett en ensam björn passera vägen.

Jägarna skyndar sig till platsen där björnen sågs och Remi Olsens plotthund Mack och Anders Lindkvist plotthund Hoff släpps.

Rasmus postar på inspåret medan hundförarna följer efter hundarna som dragit i väg på spåret. 500 meter in kommer upptaget och ekipaget vänder tillbaka rätt mot Rasmus. Bara ett stenkast från inspåret kommer björnen efter fem minuter ut på vägen och Rasmus kan fälla den, en björnhanne på 82 kilo.

Detta blev den tionde björnen för Rasmus den här säsongen, och skottsekvensen fastnade dessutom på videofilm.

Rasmus Boström med den fällda björnhannen och plottarna Hoff (t.v.) och Mack.

Nu återstår bara 6 björnar i Jämtlands läns södra område. 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser