Björnforskare samlas i Orsa

Orsa (JJ) Forskare och sakkunniga från olika länder kommer till Rovdjurscentrum och Orsa Björnpark i mitten av augusti.

– Vi finns på den internationella kartan mycket, mycket mer än vad många vet. Man förlägger konferensen hit för att man vill visa för andra länder hur man kan jobba med rovdjur, säger Anders Björklund, vd för Rovdjurscentrum, till Dala Demokraten.  
Konferensen har ett späckat schema med många olika föreläsningar och nya fakta. Exempelvis presenteras en teori om varför så många som var tredje björn skadskjuts.
– Jägarnas instruktioner för träffbild är troligen felaktiga, för de utgår från vanliga obduktioner och där kan organen ha flyttat sig lite, uppger Anders Björklund, vd för Rovdjurscentrum.
– Veterinär Bengt Olof Röken har istället hållit en död björns lungor på plats genom övertryck och sedan frusit björnen och kört den genom en datortomograf. Då har han sett att hjärtat inte sitter exakt där man trott.
Björnsymposiet kommer också att handla om inventering av björnar och jakt på dem, samt om relationen mellan människa och rovdjur. Japaner från ön Hokkai berättar om sin björnrelation – som skiljer sig från den i Sverige.
Samebyn i Udtja kommer att presentera ett projekt, där man har märkt sex, sju björnar och ett 1 000-tal renar för att försöka urskilja ett mönster i björnarnas renangrepp. Skandinaviska Björnprojektet i Orsa finnmark finns givetvis också på plats.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser