Björnforskare samlas i Orsa

Orsa (JJ) Forskare och sakkunniga från olika länder kommer till Rovdjurscentrum och Orsa Björnpark i mitten av augusti.

– Vi finns på den internationella kartan mycket, mycket mer än vad många vet. Man förlägger konferensen hit för att man vill visa för andra länder hur man kan jobba med rovdjur, säger Anders Björklund, vd för Rovdjurscentrum, till Dala Demokraten.  
Konferensen har ett späckat schema med många olika föreläsningar och nya fakta. Exempelvis presenteras en teori om varför så många som var tredje björn skadskjuts.
– Jägarnas instruktioner för träffbild är troligen felaktiga, för de utgår från vanliga obduktioner och där kan organen ha flyttat sig lite, uppger Anders Björklund, vd för Rovdjurscentrum.
– Veterinär Bengt Olof Röken har istället hållit en död björns lungor på plats genom övertryck och sedan frusit björnen och kört den genom en datortomograf. Då har han sett att hjärtat inte sitter exakt där man trott.
Björnsymposiet kommer också att handla om inventering av björnar och jakt på dem, samt om relationen mellan människa och rovdjur. Japaner från ön Hokkai berättar om sin björnrelation – som skiljer sig från den i Sverige.
Samebyn i Udtja kommer att presentera ett projekt, där man har märkt sex, sju björnar och ett 1 000-tal renar för att försöka urskilja ett mönster i björnarnas renangrepp. Skandinaviska Björnprojektet i Orsa finnmark finns givetvis också på plats.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser