Björnfamiljen i norra Värmland fångad på film

Värmland (JJ) Förra året upptäcktes en björnhona med tre ungar i Torsby kommun. Nu har hon åter fångats på kamera. Dessvärre verkar bara två av hennes ungar överlevt.

Stillbild från åtelkamerafilmen på björnarna.

I början av maj lyckades länsstyrelsen efter ett tips fånga björnhonan på film efter att en viltkamera satts upp på Ovansjö viltvårdsområdes marker.

Maria Falkevik, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen berättar att honan observerats några gånger i år men att endast två ungar följt henne vid dessa tillfällen.

– Det är ovanligt att björnhonor får tre ungar och björnungar lever alltid farligt. Vuxna björnhannar är det största hotet. Det är möjligt att en av ungarna dödats men vi vet inte, säger hon.

När björnhonan i fjol konstaterades fick länsstyrelsen snabbt ändra licensjaktsbeslutet och införa restriktioner. Inför årets björnjaktsäsong har ännu inte länsstyrelsen tagit några beslut.

– Vi inväntar fortfarande resultatet från spillningsinventeringen. Vi avvaktar därför och följer utvecklingen, säger hon

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser