Björnen i Valsjöbyn skjuten

Den björn som dödade en 61-årig man i söndagskväll är nu skjuten. Lars Svanberg, naturbevakare och rutinerad björnjägare fällde björnen nu på förmiddagen inte långt ifrån offrets stuga.

– Allt talar för att det är rätt björn, menar Lars Svanberg i radio Jämtland. Vi har spårat från offrets stuga och fick kontakt med björnen, en mager hanbjörn.– Björnen var aggresiv och vi hade stor respekt för honom, efter lite krångel lyckades jag dock få en skottchans på 100 meter. Det känns bra att vi lyckades hitta björnen, säger Svanberg.Nu ska björnen forslas till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) och där ska bland annat DNA-prover tas för att jämföras med de prover som togs på den döde 61-årige mannen. Först när man kan konstatera att DNA-proverna överensstämmer kan man vara helt säker på att det är rätt björn som fällts.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser