Björnen i Dalby har skjutits

Uppsala (JJ) Den björn som under en tid befunnit sig i Dalby sydväst om Uppsala har skjutits. Beslutet fattades av polisen efter en dialog med länsstyrelsen.

Björnen avlivades av en jägare som anlitats av länsstyrelsen för uppdraget. Enligt Lennart Nordvarg, chef för naturmiljöenheten på länsstyrelsen, fanns inga egentliga alternativ till att skjuta björnen.

– Att söva och sedan flytta björnen skulle troligen ha inneburit att man bara flyttar problemet med en oskygg björn någon annanstans, säger han.

Björnen har uppehållit sig i närheten av Dalby kyrka sedan i torsdags i förra veckan. Flera olika försök att skrämma bort björnen har gjorts, bland annat med gummikulor och hundar. Men inget har hjälpt. Björnen har envist hållit sig kvar bland gårdar och villor.

Enligt Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström fattades beslutet att skjuta björnen av vakthavande befäl efter dialog med länsstyrelsen. Beslutet fattades med stöd i paragraf nio i jaktlagen, då björnen bedömdes utgöra en potentiell fara för allmänheten och det inte fanns någon annan tillfredsställande lösning.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser