Björnen i Dalby har skjutits

Uppsala (JJ) Den björn som under en tid befunnit sig i Dalby sydväst om Uppsala har skjutits. Beslutet fattades av polisen efter en dialog med länsstyrelsen.

Björnen avlivades av en jägare som anlitats av länsstyrelsen för uppdraget. Enligt Lennart Nordvarg, chef för naturmiljöenheten på länsstyrelsen, fanns inga egentliga alternativ till att skjuta björnen.

– Att söva och sedan flytta björnen skulle troligen ha inneburit att man bara flyttar problemet med en oskygg björn någon annanstans, säger han.

Björnen har uppehållit sig i närheten av Dalby kyrka sedan i torsdags i förra veckan. Flera olika försök att skrämma bort björnen har gjorts, bland annat med gummikulor och hundar. Men inget har hjälpt. Björnen har envist hållit sig kvar bland gårdar och villor.

Enligt Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström fattades beslutet att skjuta björnen av vakthavande befäl efter dialog med länsstyrelsen. Beslutet fattades med stöd i paragraf nio i jaktlagen, då björnen bedömdes utgöra en potentiell fara för allmänheten och det inte fanns någon annan tillfredsställande lösning.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser