Björnen åter rödlistad!

Stockholm (JJ) Björnen räknas nu som nära hotad, det lägsta steget på Artdatabankens rödlista. I dag presenterar Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet sin rödlista, Sedan 2010 har antalet rödlistade arter ökat med 3,6 procent.

Björnen finns åter på Naturvårdsverkets rödlista. (Foto: Roger C Åström)

– Lodjuret, det har graderats från nära hotad till sårbar den här gången. Så den har fått en högre hotstatus beroende på framförallt jakt. , säger Ulf Bjelke vid Artdatabanken. Sammanlagt är 4 273 av 21 600 kartlagda arter hotade. Bland annat björnen, som återvänder till rödlistan efter att ha varit utanför ett tag.

– Ja den har faktiskt kommit in som ny på rödlistan igen på grund av att den minskat framför allt på grund av jakt. Så den har minskat från en tidigare ökning, säger Bjelke. Rödlistan används som hjälpmedel för prioriteringar i naturvården, i strävan efter en variationsrik och därmed livskraftig miljö. Listan omfattar inte bara sällsynta djur, t ex en snabb minskning kan också leda till rödlistning.

Artdatabankens rödlista kommer vart femte år, den fastställs av Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, uppger Sveriges Radio.

Läs hela rödlistan

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser