Björnar spred skräck i renhjord

Lövhatten (JJ) Samebyn Ruvhten Sitjte har ansökt hos länsstyrelsen om att få avliva tre björnar som sprider skräck i en renhjord.

Samebyn har sedan en tid närmare 5 000 renar på bete på gränsen mellan Dalarna och Jämtland. Mer än 1 000 renar har drivits västerut av de aggressiva björnarna.
Renskötarna försöker hålla renhjorden samman, men varje natt är björnarna på besök och skingrar renhjorden.
Björnarna, en stor och två mindre, har fotograferats när de varit mitt i renhjorden. Några tecken på att de skulle lämna området finns inte. Länsstyrelsens naturbevakare har besökt området och skrämt björnarna utan effekt.
Samebyn hoppas på en snabb handläggning av ärendet för att komma till rätta med problemen.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser