Björnar spred skräck i renhjord

Lövhatten (JJ) Samebyn Ruvhten Sitjte har ansökt hos länsstyrelsen om att få avliva tre björnar som sprider skräck i en renhjord.

Samebyn har sedan en tid närmare 5 000 renar på bete på gränsen mellan Dalarna och Jämtland. Mer än 1 000 renar har drivits västerut av de aggressiva björnarna.
Renskötarna försöker hålla renhjorden samman, men varje natt är björnarna på besök och skingrar renhjorden.
Björnarna, en stor och två mindre, har fotograferats när de varit mitt i renhjorden. Några tecken på att de skulle lämna området finns inte. Länsstyrelsens naturbevakare har besökt området och skrämt björnarna utan effekt.
Samebyn hoppas på en snabb handläggning av ärendet för att komma till rätta med problemen.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser