Björnar i ide ständigt på vakt

Björnar i vinteride har ständig beredskap för oväntade faror - det har amerikanska forskare fått svart på vitt på när de följt åtta svartbjörnar med inopererade mätinstrument som registrerar hjärtslag och andningsrytmen under lång tid.

När forskarna med stor försiktighet närmade sig björnarnas ide för ett vinterbesök kunde de registrera hur hjärtfrekvensen gick upp från dvalans 10 till 20 slag i minuten till cirka 80, 90 för att sedan sakta, under loppet av ett par dagar, sjunka tillbaka igen.  
Dräktiga björnhonor hade något högre puls under dvala än andra björnar, pulsen gick upp markant under själva födseln, men gick snabbt ner till 20 slag i minuten någon vecka därefter.  
De amerikanska forskarna har använt sig av smidiga instrument som utvecklats för att hålla koll på människors hjärt och andningsproblem – vilket gjort det möjligt att kontinuerligt följa vad som händer under björnens minst sagt variationsrika årscykel, berättar Sveriges Radio/Vetenskapsradion.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser