Björnar hjälper medicinsk forskning

ÖREBRO (JJ) I ett projekt i Örebro ska forskare ta hjälp av björnar för att hitta lösningar på medicinska problem.

Människors fysiska inaktivitet leder snabbt till ohälsa medan en björn kan sova i ett halvår utan att påverkas. Hur? frågar sig forskarna.

Det är björnens genetik och att den kan vara inaktiv så länge som gör den intressant forskarna.

– Brunbjörnen har visat sig vara en otroligt intressant biologisk modell. Genetiskt sett står den inte särskilt långt från oss människor. Men samtidigt har den utvecklat biologiska lösningar som gör den unik, säger Ole Fröbert, som är docent i medicin vid Örebro universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro, till oru.se.

Resultatet av studien får visa om vi människor kanske kan lära oss något av skogens sjusovare.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser