Björnar förstör äppeltäd!

Nu har Anitha Olars, Nyfäboden, 4,5 mil norr om Falun, tröttnat på att björnar besöker hennes trädgård och förstör äppelträd på nätterna.

Flera äppelträd och ett körsbärsträd och skadats av björn som tar för sig av frukterna. Men nu vill Anitha Olars att någon skjuter björnarna.

– Jag ringde polisen och de sa att jag skulle skaka ned äpplena så skulle inte björnarna klättra upp i träden och skada dem. Men jag vill ha kvar mina äpplen, jag tycker att björnarna går för långt när de kommer in i min trädgård, bara sex meter från verandan.

De senaste dygnen har besöken varit täta. Exakt hur många björnar det är vet hon inte. Men för två år sedan var det hona med unge som gjorde besök.

Anitha ska nu försöka få ersättning för skadorna via Viltskadecenter. 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser