Björn tog lamm i Övertänger

ÖVERTÄNGER(JJ). En björn har tagit fyra lamm på fäbodvallen vid Övertänger. Händelsen inträffade för en vecka sedan och nu har björnen sett vid gårdarna. Trots detta har en ansökan om skyddsjakt avslagits av länsstyrelsen. - Björnen är totalt orädd för människor, säger Stina Hasslebrant till Dala-Demokraten.

Nu har hon fåren inne på nätterna. Hon och Tomas Hasslebrant har haft får under tio år i Övertänger och innan klarat sig från björnattacker. Men björnarna har blivit allt fler i området.

De har lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om skyddsjakt men fått avslag. 
Enligt Bert Eriksson, besikningsman på länsstyrelsen, så ska man försöka stöta bort björnen med hund. Lyckas inte det kommer man att överväga andra åtgärder.

Efter det som hänt så har de haft fåren vid gården, i helgen mötte hon dock björnen i närheten av huset. Och björnen har promenerat omkring och lämnat flera avtryck, bland annat i trädgårdslandet. 
Nu försöker de hålla koll för att höra om björnen närmar sig gården igen. 
Det här rapporterar Dala-Demokraten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser