Björn sköts efter dramatisk jakt

Långå (JJ) Per Englund och plotthunden Kemmesabbe var inblandade i en dramatisk björnjakt i Härjedalen i går. Jakten resulterade efter en rafflande upplösning i en björnhona på omkring 100 kilo.

Per Englund med Kemmesabbe och den fällda björnhonan.
Dramatiken började först efter att björnhonan blivit påskjuten av Jonte Mattsson som också var jaktledare för laget.

Björnen försvann efter skottet in i skogen och Jonte, tillsammans med sonen Per Palmer, Per Englund och plotthundarna Kemmesabbe och Fribergs Axa smög efter.

Snart hördes rejäla ångestskrik från hundarna som åkte på stryk av björnen. Strax därefter kom båda hundarna tillbaka. Båda med sår på kroppen. Hundförarna Per Englund och Per Palmer förmådde hundarna att vända tillbaka i spåret för att lokalisera björnen.

Snart hördes ståndskall igen och de tre jägarna kunde smyga sig in och avsluta jakten. Björnen, en björnhona på cirka 100 kilo fälldes när den gjorde ett nytt utfall mot en av hundarna.

Plottiken Fribergs Axa klarade sig med en rispa på bogen, men Kemmesabbe fick uppsöka veterinär för sina skador. Han hade fått sig bett både över nos och bakkropp.

– Jag är glad att hundarna vågade gå på igen trots att de blivit attackerade. De uppvisade stort mod, säger Per Englund.

Björnen var den fjärde som fällts efter arbete av Kemmesabbe och den först björnen för Fribergs Axa.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser