Björn sköts efter dramatisk jakt

Långå (JJ) Per Englund och plotthunden Kemmesabbe var inblandade i en dramatisk björnjakt i Härjedalen i går. Jakten resulterade efter en rafflande upplösning i en björnhona på omkring 100 kilo.

Per Englund med Kemmesabbe och den fällda björnhonan.
Dramatiken började först efter att björnhonan blivit påskjuten av Jonte Mattsson som också var jaktledare för laget.

Björnen försvann efter skottet in i skogen och Jonte, tillsammans med sonen Per Palmer, Per Englund och plotthundarna Kemmesabbe och Fribergs Axa smög efter.

Snart hördes rejäla ångestskrik från hundarna som åkte på stryk av björnen. Strax därefter kom båda hundarna tillbaka. Båda med sår på kroppen. Hundförarna Per Englund och Per Palmer förmådde hundarna att vända tillbaka i spåret för att lokalisera björnen.

Snart hördes ståndskall igen och de tre jägarna kunde smyga sig in och avsluta jakten. Björnen, en björnhona på cirka 100 kilo fälldes när den gjorde ett nytt utfall mot en av hundarna.

Plottiken Fribergs Axa klarade sig med en rispa på bogen, men Kemmesabbe fick uppsöka veterinär för sina skador. Han hade fått sig bett både över nos och bakkropp.

– Jag är glad att hundarna vågade gå på igen trots att de blivit attackerade. De uppvisade stort mod, säger Per Englund.

Björnen var den fjärde som fällts efter arbete av Kemmesabbe och den först björnen för Fribergs Axa.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser