Björn skjuten utanför Sveg

Sveg (JJ) En synobs på en väg utanför Sveg klockan 20.00 i går kväll var början till morgonens jakt som slutade med att Tommy Östlund sköt en björn.

Det var vid 20-tiden i går kväll en bilist såg en björn passera väg 84. Tommy Östlund och Rasmus Boström fick tips och beslutade sig för att göra ett försök, trots att det gått 10 timmar.

– Vi tog Rasmus plotthund Blaser som verkligen varit duktig i höst. Och även denna gång gjorde han ingen besviken. Han gjorde ett enormt slagarbete på 10 timmar gammalt spår och efter cirka 5 kilometers slagarbete på kalla spår reste han björnen, berättar JJ-medarbetaren Tommy Östlund, Borlänge.

Blaser skällde gångstånd på björnen och Tommy Östlund stod kvar på väg 84:a för att passa trafiken så att inte Blaser skulle bli överkörd om han kom tillbaka.

Björnen buktade runt, sedan blir det ståndskall och en norsk jägare försöker smyga på ståndet. Men det går loss och efter ett tag vänder björnen mot väg 84:a.

– När jag hörde Blaser närma sig vägen kommer det en lastbil samtidigt. Jag fick stopp på den och strax efter kom björnen som jag lyckades skjuta i diket. Därefter vinkade jag fram lastbilen igen, chauffören såg lite förvånad ut, berättar Tommy.

Jakten var tämligen odramatisk, den stora prestationen svarade Blaser för. Spårning på kalla spår i 5 kilometer över flera grusvägar är imponerande.

Tommy Östlund, med slaktad björn. En hona på 58 kg.
AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser