Björn skjuten utanför Sveg

Sveg (JJ) En synobs på en väg utanför Sveg klockan 20.00 i går kväll var början till morgonens jakt som slutade med att Tommy Östlund sköt en björn.

Det var vid 20-tiden i går kväll en bilist såg en björn passera väg 84. Tommy Östlund och Rasmus Boström fick tips och beslutade sig för att göra ett försök, trots att det gått 10 timmar.

– Vi tog Rasmus plotthund Blaser som verkligen varit duktig i höst. Och även denna gång gjorde han ingen besviken. Han gjorde ett enormt slagarbete på 10 timmar gammalt spår och efter cirka 5 kilometers slagarbete på kalla spår reste han björnen, berättar JJ-medarbetaren Tommy Östlund, Borlänge.

Blaser skällde gångstånd på björnen och Tommy Östlund stod kvar på väg 84:a för att passa trafiken så att inte Blaser skulle bli överkörd om han kom tillbaka.

Björnen buktade runt, sedan blir det ståndskall och en norsk jägare försöker smyga på ståndet. Men det går loss och efter ett tag vänder björnen mot väg 84:a.

– När jag hörde Blaser närma sig vägen kommer det en lastbil samtidigt. Jag fick stopp på den och strax efter kom björnen som jag lyckades skjuta i diket. Därefter vinkade jag fram lastbilen igen, chauffören såg lite förvånad ut, berättar Tommy.

Jakten var tämligen odramatisk, den stora prestationen svarade Blaser för. Spårning på kalla spår i 5 kilometer över flera grusvägar är imponerande.

Tommy Östlund, med slaktad björn. En hona på 58 kg.
AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser