Björn skjuten på ståndskall

Hede (JJ) Vid 08-tiden på morgonen sköt Lari Mann, Vemdalen, en björn på ståndskall för sin plotthund och unga schillerstövare. Jakten bedrevs som samjakt med grannarna.

 

Lari Mann fällde björnhonan efter en dryg timmes ståndarbete av plottiken Tuffy och unge schillerhannen Conny.

Tidigt i morse upptäckte Lari Mann, Ålänningen som blivit så inbiten björnjägare att han flyttat till Vemdalen, och hans jaktkompisar en björnskit på en skogsbilväg.

– Jag började spåra med min plottik Tuffy och min 2-åriga schillerhanne Conny som gjorde sin första björnjakt. I början kunde vi se björnspåren i daggen, men när vägen fortsatte in i storskog kunde vi inte se spåren. Men hundarna spårade vidare, berättar Lari för Jaktjournalen.

– Efter en kilometer hittade vi en ny skit och då släppte jag hundarna som drog iväg. De spårade nattspåret cirka 2 km då blev det upptag.

Lari och hans kompisar började jakten på sina marker i Vemdalen, men de hade även kontakt med jägare på Hedesidan. Totalt är ett 50-tal jägare ute i området, men i anslutning till Laris hundar var 12 jägare på pass på båda sidor sockengränsen.

– I början fick det undan men sedan blev det ståndskall och efter drygt en timme var jag framme. Det var trångt och till slut kunde jag skjuta björnen på fem meter sedan den gjort flera utfall på hundarna.

– Det här var djävligt kul, speciellt roligt när min unga schiller skötte sig så bra. I fjol släppte jag honom inte på björn, vill först att de ska mogna mentalt, det här är något helt annat är rävjakt, förklarar Lari.

Björnen som Lari fällde var en hona med en uppskattad vikt på cirka 100 kg.

Den lyckade björnjakten i Hede/Vemdalen bedrevs som samjakt mellan flera jaktlag.

Är du också ute på björnjakt, skicka MMS-bild till Jaktjournalen: 070-395 00 94.Du kan också följa jakten på Instagram och Jaktjournalen. 

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser