Björn skjuten på ståndskall

Hede (JJ) Vid 08-tiden på morgonen sköt Lari Mann, Vemdalen, en björn på ståndskall för sin plotthund och unga schillerstövare. Jakten bedrevs som samjakt med grannarna.

 

Lari Mann fällde björnhonan efter en dryg timmes ståndarbete av plottiken Tuffy och unge schillerhannen Conny.

Tidigt i morse upptäckte Lari Mann, Ålänningen som blivit så inbiten björnjägare att han flyttat till Vemdalen, och hans jaktkompisar en björnskit på en skogsbilväg.

– Jag började spåra med min plottik Tuffy och min 2-åriga schillerhanne Conny som gjorde sin första björnjakt. I början kunde vi se björnspåren i daggen, men när vägen fortsatte in i storskog kunde vi inte se spåren. Men hundarna spårade vidare, berättar Lari för Jaktjournalen.

– Efter en kilometer hittade vi en ny skit och då släppte jag hundarna som drog iväg. De spårade nattspåret cirka 2 km då blev det upptag.

Lari och hans kompisar började jakten på sina marker i Vemdalen, men de hade även kontakt med jägare på Hedesidan. Totalt är ett 50-tal jägare ute i området, men i anslutning till Laris hundar var 12 jägare på pass på båda sidor sockengränsen.

– I början fick det undan men sedan blev det ståndskall och efter drygt en timme var jag framme. Det var trångt och till slut kunde jag skjuta björnen på fem meter sedan den gjort flera utfall på hundarna.

– Det här var djävligt kul, speciellt roligt när min unga schiller skötte sig så bra. I fjol släppte jag honom inte på björn, vill först att de ska mogna mentalt, det här är något helt annat är rävjakt, förklarar Lari.

Björnen som Lari fällde var en hona med en uppskattad vikt på cirka 100 kg.

Den lyckade björnjakten i Hede/Vemdalen bedrevs som samjakt mellan flera jaktlag.

Är du också ute på björnjakt, skicka MMS-bild till Jaktjournalen: 070-395 00 94.Du kan också följa jakten på Instagram och Jaktjournalen. 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser