Björn jagade travtränare och häst

Ingemar Persson, Järvsö, blev idag jagad av en björn när han var ute och ridtränade sin travhäst Järvsö Jörgen. – Jag trodde att björnen skulle slita mig i stycken.

Ingemar Persson, 67, var ute på en vanlig ridtur på sin häst Järvsö Jörgen. Turen tog en obehaglig vändning då han stötte på en björn. Det hela slutade i en jakt på liv och död.

– Första tanken var att här gäller det att hålla sig kvar, säger Persson, till Aftonbladets nätupplaga.

Ingemar Persson som är storebror till travtränaren Jan-Olov Persson, mannen bakom kallblodet Järvsöfaks, var ute och ridtränade sin häst Järvsö Jörgen. Träningspasset avverkades utanför byn Grönås, nära Järvsö i Hälsingland.

På väg hem från ridturen fick Ingemar en obehaglig överraskning. En björn stod på bakbenen och blockerade stigen han red på.

– Jag satt och kollade ner i backen för att se så hästen tog sig fram över stenar och rötter. Då körde hästen upp huvudet och jag kollade upp. Då stod björnen där på bakbenen framför mig, säger Ingemar Persson.

– Då vände hästen om och stack. Jag hade fullt upp med att hålla mig kvar. Hästen sprang upp på ett berg, ett högt berg. När vi var på toppen kollade jag bakåt och då var björnen 50 meter efter oss. Vi fortsatte att rida nerför berget på andra sidan, då höll jag i mig som bara den. Jag tänkte att jag inte skulle flyga av, eller att hästen skulle snubbla och ramla, för det gick fort.

– När vi kom ner kollade jag bakåt igen och björnen var fortfarande bakom oss och björnen jagade oss ända fram till bebyggelsen. Han stannade cirka 50 meter från soptunnorna till gården.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser