Björn jagade travtränare och häst

Ingemar Persson, Järvsö, blev idag jagad av en björn när han var ute och ridtränade sin travhäst Järvsö Jörgen. – Jag trodde att björnen skulle slita mig i stycken.

Ingemar Persson, 67, var ute på en vanlig ridtur på sin häst Järvsö Jörgen. Turen tog en obehaglig vändning då han stötte på en björn. Det hela slutade i en jakt på liv och död.

– Första tanken var att här gäller det att hålla sig kvar, säger Persson, till Aftonbladets nätupplaga.

Ingemar Persson som är storebror till travtränaren Jan-Olov Persson, mannen bakom kallblodet Järvsöfaks, var ute och ridtränade sin häst Järvsö Jörgen. Träningspasset avverkades utanför byn Grönås, nära Järvsö i Hälsingland.

På väg hem från ridturen fick Ingemar en obehaglig överraskning. En björn stod på bakbenen och blockerade stigen han red på.

– Jag satt och kollade ner i backen för att se så hästen tog sig fram över stenar och rötter. Då körde hästen upp huvudet och jag kollade upp. Då stod björnen där på bakbenen framför mig, säger Ingemar Persson.

– Då vände hästen om och stack. Jag hade fullt upp med att hålla mig kvar. Hästen sprang upp på ett berg, ett högt berg. När vi var på toppen kollade jag bakåt och då var björnen 50 meter efter oss. Vi fortsatte att rida nerför berget på andra sidan, då höll jag i mig som bara den. Jag tänkte att jag inte skulle flyga av, eller att hästen skulle snubbla och ramla, för det gick fort.

– När vi kom ner kollade jag bakåt igen och björnen var fortfarande bakom oss och björnen jagade oss ända fram till bebyggelsen. Han stannade cirka 50 meter från soptunnorna till gården.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser