Björn i Skåne?

Mycket talar för att det var en björn som Ronny Elofsson, Vallarum, såg när han kom körande i morse.

– Tvåhundra meter framför mig kommer en stor björn ut ur skogen. Den studsar upp på vägen, går lugnt över och försvinner sedan i skogen på andra sidan, berättar han för Ystads Allehanda.

Klockan var tio över åtta på morgonen och Ronny befann sig 300 meter in i skogsområdet söder om Klockargården, utanför Lövestad, som ligger norr om Tomelilla.

– Det var synd att jag inte hade en kamera med mig! säger han
Jonas Kindberg, forskare på Skandinaviska björnprojektet tycker att det verkar osannolikt att en björn skulle befinna sig i Skåne. – Men det är inte helt omöjligt, säger han. Unga hanar kan ge sig av på egen hand för att leta efter en hona, och då kan de ge sig ut på långturer. Det finns egentligen inga begränsningar för hur långt de kan gå.

Jonas Kindberg tror dock att om att en björn hade vandrat till Skåne, så skulle den ha setts på sin väg dit.

Och han har inte hört talas om några sådana obeservationer. Den svenska björnstammen finns i dag ner till Uppsala och Örebro. För tio år sedan vandrade den så kallade Granfjällsbjörnen från Dalarna till Jönköpings län, där den sköts vid Store Mosse år 2000.

Det var då den första vilda björnen i Småland på 170 år. 2005 sågs björn i Värnamotrakten, men dessa observerationer har inte kunnat säkerställas. Från Skåne finns inga säkra rapporter om björn i modern tid.

Enligt Jonas Kindberg är den troligaste förklaringen till observationen utanför Lövestad att det var ett vildsvin som lufsade över vägen.

– Vildsvin är nästan lika stora som de unga björnar som ger sig ut på vandring, säger Jonas Kindberg.

Ronny Elofsson är dock säker på att det inte var ett vildsvin han såg.

– Vildsvin ser vi ofta när vi är ute och rider. Dem känner jag igen, säger han.

5 kommentarer

  • int osanolikt
    en varg kan ju tydligen gå obemärkt från norrbotten till mellansverige

  • Var väl väntat
    Ja det är väl bara en tidsfråga innan björnen etablerar sig här nere i Skåne med.

  • Absolut
    Ja, se nu har den rivit ett får upp mot Halland, så visst har vi björn oxå i våra skogar

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser