Björn i Skåne?

Mycket talar för att det var en björn som Ronny Elofsson, Vallarum, såg när han kom körande i morse.

– Tvåhundra meter framför mig kommer en stor björn ut ur skogen. Den studsar upp på vägen, går lugnt över och försvinner sedan i skogen på andra sidan, berättar han för Ystads Allehanda.

Klockan var tio över åtta på morgonen och Ronny befann sig 300 meter in i skogsområdet söder om Klockargården, utanför Lövestad, som ligger norr om Tomelilla.

– Det var synd att jag inte hade en kamera med mig! säger han
Jonas Kindberg, forskare på Skandinaviska björnprojektet tycker att det verkar osannolikt att en björn skulle befinna sig i Skåne. – Men det är inte helt omöjligt, säger han. Unga hanar kan ge sig av på egen hand för att leta efter en hona, och då kan de ge sig ut på långturer. Det finns egentligen inga begränsningar för hur långt de kan gå.

Jonas Kindberg tror dock att om att en björn hade vandrat till Skåne, så skulle den ha setts på sin väg dit.

Och han har inte hört talas om några sådana obeservationer. Den svenska björnstammen finns i dag ner till Uppsala och Örebro. För tio år sedan vandrade den så kallade Granfjällsbjörnen från Dalarna till Jönköpings län, där den sköts vid Store Mosse år 2000.

Det var då den första vilda björnen i Småland på 170 år. 2005 sågs björn i Värnamotrakten, men dessa observerationer har inte kunnat säkerställas. Från Skåne finns inga säkra rapporter om björn i modern tid.

Enligt Jonas Kindberg är den troligaste förklaringen till observationen utanför Lövestad att det var ett vildsvin som lufsade över vägen.

– Vildsvin är nästan lika stora som de unga björnar som ger sig ut på vandring, säger Jonas Kindberg.

Ronny Elofsson är dock säker på att det inte var ett vildsvin han såg.

– Vildsvin ser vi ofta när vi är ute och rider. Dem känner jag igen, säger han.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser