Björn i Alperna

Bayern (JJ) För första gången på 170 år har en björn dykt upp på tysk jord. Beslutet att skjuta björnen möttes av en folkstorm och nu ska björnen skjutas med en bedövningspil för att placeras i en djurpark eller flyttas hem till de Italienska alperna.

Björnen har under sina vandringar mellan bergen i Tyskland och Österrike roat sig med att riva ihjäl får, bryta upp kaninburar, länsa bikupor och göra intrång i hönshus.
Sedan ett par dagar finns finska björnjägare på plats med sina hundar för att om möjligt komma i skotthåll med ett bedövningsvapen. Jägarna har dock haft problem eftersom hundarna är vana vid betydligt svalare klimat. Trots att två hundar fått pälsen klippt tvingades man ge upp jakten eftersom hundarna riskerade få värmeslag.
När en (1!) tysk björn vållar så stor uppståndelse kan man hoppas att även mellaneuropiska innevånare och beslutsfattare börjar få förståelse för de omständigheter som svenska glesbygdsbor tvingas leva under. I Sverige uppskattas björnstammen till cirka 2 500 djur.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser