Björn i Alperna

Bayern (JJ) För första gången på 170 år har en björn dykt upp på tysk jord. Beslutet att skjuta björnen möttes av en folkstorm och nu ska björnen skjutas med en bedövningspil för att placeras i en djurpark eller flyttas hem till de Italienska alperna.

Björnen har under sina vandringar mellan bergen i Tyskland och Österrike roat sig med att riva ihjäl får, bryta upp kaninburar, länsa bikupor och göra intrång i hönshus.
Sedan ett par dagar finns finska björnjägare på plats med sina hundar för att om möjligt komma i skotthåll med ett bedövningsvapen. Jägarna har dock haft problem eftersom hundarna är vana vid betydligt svalare klimat. Trots att två hundar fått pälsen klippt tvingades man ge upp jakten eftersom hundarna riskerade få värmeslag.
När en (1!) tysk björn vållar så stor uppståndelse kan man hoppas att även mellaneuropiska innevånare och beslutsfattare börjar få förståelse för de omständigheter som svenska glesbygdsbor tvingas leva under. I Sverige uppskattas björnstammen till cirka 2 500 djur.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser