Björn gick in i hästhage i Torsby kommun

VITSAND(JJ). Under lördagskvällen gick en björn in i en hästhage i Torsby kommun. Björnen var kvar i hagen i nästan en halvtimme och under tiden sprang björnen och hästarna mot varandra flera gånger.

Händelsen inträffade vid en hästhage som ligger norr om Vitsand. Inga djur fick dock några skador efter björnbesöket. 

Björnen gick ut och in ur hästhagen flera gånger. Alla försök att skrämma bort björnen misslyckades.
– När hästarna kom emot oss följde björnen efter. Vi skrek och klappade händer hela tiden men björnen var helt orädd, säger Marina Bönström till Nya Wermlands-Tidningen.

Jägaren Arne Strandberg kom till platsen när hästarna just hade lämnat hagen. Björnen hade då gått ut ur hagen, men var kvar i närheten.
Strandberg kontaktade polisen för att fråga om han kunde skjuta björnen, men polisen avrådde honom. 

Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, pekar på att det är en ovanlig händelse. Men han beklagar att inte björnen avlivades. 
– Samma sak som gäller för varg eller lo gäller för björn. Om den går in i en hage ska man först försöka skrämma den men sedan har man rätt att avliva djuret. Det finns ganska gott om björnar i Sverige och ingen tjänar på att ha djur med den här typen av beteende lösa, säger Furuholm.
Det här rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser