Björn attackerade rävjägare

Sälen (JJ) Anders Bexelius, 39, Högstrand, och Henrik Hurtig, 31, Transtrand upplevde ett par sekunders livsfarlig dramatik när de attackerades de av en uppretad björn. Anders sköt björnen i självförsvar med två skott från höften när den vara bara en meter bakom Henrik som sprang för sitt liv.

Anders och Henrik träffades och släppte sina rävhundar nära en älgslaktplats vid Ejskogsfjället norr om Sälen. Det stod snabbt klart att det var en björn som hundarna drev.
De båda jägarna följde efter för att se vad som kunde hända. Efter en timme vände drevet och kom mot jägarna. På en myr fick björnen syn på Anders och Henrik och satte full fart mot dem.
– När björnen var bara fyra meter ifrån mig sköt jag från höften ett skott, som träffade nosen berättar Anders för Dalarnas Tidningar.
Björnen rusade vidare efter Henrik och när Anders sköt sitt andra skott. Björnen föll och kompisarna kunde andas ut. Björnen, en hane som bedömdes väga 200 kilo,togs om hand av polisen.

6 kommentarer

 • Björnjägare
  Är jägare själv och tycker nog att man kan kalla dem björnjägare. De visste trots allt att hundarna drev björn. Om de intte vill jaga björn ska de inte fortsätta efter hundarna. Jag hade nog oxå fortsatt jakten men inte kallad mig rävjägare.

 • vilket vapen
  roligt veta vilket vapen han sköt björnen med. detta står på jägereförbundets sida,” – När björnen var bara fyra meter ifrån mig sköt jag ett skott, som träffade nosen. Björnen rusade vidare efter min kamrat och jag matade in ett nytt skott och sköt igen.” jaga räv med studsaren.?

 • foxhunter
  Det stod att han sköt sitt andra skott. Man har ju minst två skott i en hagelbössa. Förresten så brukar ja jaga räv me studsaren. Biter lite bätter på långt håll. hehe

 • vapen
  på denna sida står det andra skottet men på jägareförbundets hem sida står det.
  ”När björnen var bara fyra meter ifrån mig sköt jag ett skott, som träffade nosen. Björnen rusade vidare efter min kamrat och jag matade in ett nytt skott och sköt igen.”

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser