Björn attackerade fritidshus!

TANDSJÖBORG(JJ). Husägaren Robert Mattson trodde inte sina ögon när han insåg att det var en björn som vandaliserat hans fritidhus i Tandsjöborg. Björnen har brutit sönder fasaden på alla väggarna.

– Vi bor i ett av de björntätaste områden i Sverige så det är inte konstigt att det är björn men att de ger sig på ett hus är väl mer ovanligt, säger Rogbert Mattson till SVT Gävledala.

För länsstyrelsens naturbevakare som varit på platsen är det första gången han inspekterar ett hus som blivit skadat av björn. Han är säker på att det är björn då det finns spårtecken i form av klösmärken, bitmärken och tassavtryck på väggarna.
Naturbevakaren tror att björnen varit hungrig och kan ha varit på jakt efter den grävling som rört sig vid huset.
Det här rapporterar SVT Gävledala.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser