Bjärvall vill att forskare ska avliva vargvalpar

Anders Bjärvall, fil dr i zoologi, menar att en liten grupp forskare borde ge sig ut på våren och besöka utvalda lyor för att avliva de vargvalpar som ska tas bort. Detta skulle i så fall ersätta den form av vargjakt som nyligen genomförts. Denna åsikt har han framfört på Dagens Nyheters debattsida.

Bjärvall har arbetet med rovdjursfrågor på Naturvårdsverket. I en debattartikel för han nu alltså fram sin idé om att förkasta det jägarmässiga sättet att decimera vargstammen, för att istället låta forskare, tillsammans med en speciell veterinär, avliva vargvalpar i lyorna. Han anser att förslaget går att genomföra så länge vi har forskning på varg och därmed ett stort antal djur som är märkta med sändare. 
Bjärvall menar att detta skulle undvika skadskjutningar och dödade föräldrarpar. Vidare hävdar han att detta skulle möjliggöra borttagning av specifika vargar under strängt kontrollerade förhållanden. Något som han anser är viktigt med tanke på den genetiska bakgrunden hos vargarna.


 

2 kommentarer

  • Äntligen…
    Detta var precis vad jag efter frågade innan jakten startade . Enkelt. Och lätt att reglera stammen. Bra.

  • Feltänk
    Är det inte fel att ta valpar ur lyan?
    Det måste vara bättre att jaga vargen för att på så sätt få till en naturlig skygghet för mäniskor!

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser