Bjärvall vill att forskare ska avliva vargvalpar

Anders Bjärvall, fil dr i zoologi, menar att en liten grupp forskare borde ge sig ut på våren och besöka utvalda lyor för att avliva de vargvalpar som ska tas bort. Detta skulle i så fall ersätta den form av vargjakt som nyligen genomförts. Denna åsikt har han framfört på Dagens Nyheters debattsida.

Bjärvall har arbetet med rovdjursfrågor på Naturvårdsverket. I en debattartikel för han nu alltså fram sin idé om att förkasta det jägarmässiga sättet att decimera vargstammen, för att istället låta forskare, tillsammans med en speciell veterinär, avliva vargvalpar i lyorna. Han anser att förslaget går att genomföra så länge vi har forskning på varg och därmed ett stort antal djur som är märkta med sändare. 
Bjärvall menar att detta skulle undvika skadskjutningar och dödade föräldrarpar. Vidare hävdar han att detta skulle möjliggöra borttagning av specifika vargar under strängt kontrollerade förhållanden. Något som han anser är viktigt med tanke på den genetiska bakgrunden hos vargarna.


 

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser