Bixi fixade björnen efter tre dagar

Gävle (JJ) Unga jämthundstiken Vindbackens Bixi, 2 år, har gått från klarhet till klarhet vid årets björnjakt. I helgen har hon skällt björn två gånger, men i går blev det äntligen utdelning.

Per-Johan Johansson lyckades fälla Bixis första björn till husse Andreas Sundells stora glädje.

Det är alltid något speciellt när unga jakthundar rivstartar. En sådan hund är Vindbackens Bixi, som gjort gedigna björnjobb i tre dagar innan det blev skjutet för henne.

– Jag har jagat på mina hemmamarker i Oppala utanför Gävle. I lördags skällde hon fyra timmar med min andra jämte, Hänsjöns Keiko, men vi kom aldrig åt att skjuta och till slut bröt hundarna då det blev för varmt. På söndag jagade vi i samma område och hittade samma björn igen och då skällde Bixie och Keiko i 3-4 timmar, men mest på grannmarken, berättar ägaren Andreas Sundell, Gävle.

Efter dessa jakter har Bixi och Keiko fått vila för att inte gå för hårt i värmen. I går morse var Andreas ute igen med tre passkyttar, han bandade i motvind med Bixi och hade nästan gett upp när de hittade en björnriven stubbe.
– När jag hittade stubben och såg några jordgetingar surra runt förstod jag att det inte kunde vara så gammalt. Jag gick runt lite och då kände Bixi björnvittring och började dra kraftigt, så jag släppte och ganska snabbt blev det upptag och ståndskall.

Andreas försöka komma in på ståndet efter 40 minuter, men i den täta slyn fick han ingen skottchans och björnen började gå undan, samtidigt som Bixi skällde gångstånd.

– I går morse var det bara tre björnar kvar här i Gävleborg och jag var hela tiden tvungen att ringa och kolla att det fanns kvar björn på tilldelningen, samtidigt som jag smög in på ståndet. Det var lite krångligt när det dessutom var dålig mobiltäckning.

Efter en stund gick gångståndet rakt i pass hos Andreas granne, Per-Johan Johansson, som fick björnen på 45 meter.

– Per-Johan gjorde inget misstag och sköt ett bra skott, sedan försökte björnen komma åt hunden  men Per-Johan kunde snabbt avfånga den. Den mörk och fin hane på 156 kg. Det var jäkligt kul att det lyckades till slut när hon skällt så mycket de senaste dagarna, dessutom var hon själv på björnen så det här kan bli riktigt bra i framtiden, hon är ju bara två år, avslutar Andreas.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser