Bitter eftersmak på domstols avgörande

Stockholm (JJ) Högsta Förvaltningsdomstolen avgörande i dag ser ut att sätta käppar i hjulet för den vargjakt Naturvårdsverket flaggade för i förmiddags.

Den första av sex tilldelade vargar i Gävleborgs län fälldes för ett par timmar sedan. Arkivfoto: Per Jonson.


Eftersom domstolen kommit fram till att dagens prövningsförfarande strider mot EU-rätten ser det ut som om vargjakten Naturvårdsverket i förmiddags gav klartecken till ändå kommer frysa inne.

Risken är i alla fall överhängande eftersom deras prövning av överklagandena nu helt plötsligt inte är giltig. Motståndare till den stundande vargjakten har på grund av Högsta Förvaltningsdomstolens avgörande nu åter möjlighet att överklaga beslutet om jakt till domstol.

Dessa processer har vi facit på från tidigare år. Överklagandeprocesser och handläggning av ärendena av jurister tar tid. Inhiberas dessutom jaktbeslutet i väntan på domstolens avgörande rinner jakttiden i väg.

Sveriges Riksdag, Länsstyrelser samt Naturvårdsverk har alla ställt sig positiva till en reglerad licensjakt på varg. Nu ser denna jakt ut att utebli som så många gånger förr.

Domen från Högsta Förvaltningsdomstolen ska nu studeras i detalj av Regeringen.

– Det viktiga nu är att det blir rätt, det har varit så mycket strul kring vargjakten under så många år. Att vargjakten ska kunna prövas i domstol innebär också att vi måste ändra i förordningen så att de här ärendena hanteras skyndsamt av domstolarna. Det är jätteviktigt för att undvika stillestånd i processerna. Vi måste få ordning och reda, sa Sven-Erik Bucht tidigare idag till tidningen Svensk Jakt.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser