Birgerssons Putte höll stånd i sju timmar

Alfta (JJ) Efter sju timmars spännande jakt kunde Tommy Sarstedt, Alfta fälla en björnhanne som Daniel Birgerssons halvstövare Putte jobbat med själv hela förmiddagen.

Skytten Tommy Sarstedt, Daniel Birgersson och halvstövaren Putte vid dagens fällda björn.

Daniel Birgersson och hans halvstövare Putte är ett rutinerat ekipage i Gävleborgsskogarna. I dag på premiären visade också sjuåriga Putte vilken fantastisk björnhund han är.

– Vi hade redan i går bestämt oss vilket berg vi skulle prova på, och när passkyttarna körde ut tidigt imorse såg de när en ensam björn vandrade in i såten. Vi ställde ut som planerat och jag och Putte gick på.

Hela förmiddagen arbetade Putte med björnen och Daniel var själv inne på ståndskallet tre gånger på under 10 meter utan att vare sig se hund eller björn.

– Jag hörde hur björnen gick runt mig och morrade i bland, men den verkade helt trygg och gick bara undan ett par hundra meter och ställde sig i en nytt tätt parti.

Till slut fick den nog och försökte smita ut i sina egna bakspår, men där stod Tommy Sarstedt som jagat tillsammans med Daniel i alla år och inte riktigt kommit till skott tidigare. Nu gick han äntligen läget han väntat på.

Hur var det att jaga i värmen?

– Nu är det riktigt varmt med det var ganska okej temperatur uppe på berget och björnen valde svala planteringar med mycket skugga. Dessutom är Putte en klok hund och bryter när han blir trött. Eftersom björnen inte hade så bråttom blev inte så jobbigt för hunden, säger Daniel Birgersson som i morgon hoppas på nya upptag.

Björnen var en hanne och vägde uppskattningsvis 150 kilo.

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser